Съединените щати разглеждат възможността да изпратят в Украйна остарели системи за противовъздушна отбрана "Хок" (HAWK) от своите запаси, за да ѝ помогнат да се защити от руските атаки с дронове и крилати ракети, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални американски представители.

Администрацията на Джо Байдън може да изпрати в Украйна системите за противовъздушна отбрана "Хок" по силата на президентски правомощия, които позволяват на президента да предоставя оборудване и услуги в сферата на отбраната без да му се налага да иска одобрение от Конгреса на САЩ. Ройтерс отбелязва, че не е успяла получи информация колко са наличните системи "Хок" и ракетите за тях в запасите на САЩ, а Белият дом е отказал коментар.

В Украйна вероятно първоначално ще бъдат изпратени ракети за "Хок", тъй като в момента "не е ясно дали САЩ разполагат с достатъчно количество пускови установки в добро състояние", твърди един от източниците на Ройтерс. Системите за ПВО са съхранявани на склад от десетилетия.

Източниците предполагат, че тази седмица ще бъде обсъден пакет с военна помощ за Украйна на стойност около 350 милиона долара, но не е ясно дали ракети за системата "Хок" ще бъдат част от него, тъй като, по думите на официалните американски представители, "размерът и съставът на военните помощи може бързо да се променят".

Системата "Хок" е предшественик на противоракетната система "Пейтриът" (PATRIOT), която САЩ засега не възнамеряват да предоставят на Украйна, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.