Парламентът прие решение за задължаване на Министерския съвет в срок от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, във връзка с подаване към Европейската комисия на искане за второ плащане към 31 декември 2022 г.

Предложението бе внесено от ГЕРБ-СДС.

Дебатът продължи близо три часа, като основна тема в него бе енергетиката. От ГЕРБ и от "Възражане" упрекнаха правителството на Кирил Петков, че е отстъпило пред ЕК за затварянето на въглищните ни централи.

Цончо Ганев коментира, че планът, приет от предишното мнозинство, реално довежда дотам, че след три години България трябва да закрие 40 процента от тецовете.

"Ако бяхте прочели плана, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма - няма нито един мегават мощност в Маришкия басейн, който трябва да бъде изваден или затворен, нито един", каза бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев от "Продължаваме Промяната".

Колегата му Радослав Рибарски коментира, че днес отново Планът за възстановяване се превръща в "една удобна политическа дъвка".

"Планът е единственият документ до момента, официално договорен с ЕК, който поставя 2038 г. като дата за затваряне на тези мощности", посочи той.

Рибарски постави въпроса защо не са били поискани дерогации за азотни окиси, които трябва да са под 200 милиграма след 2025 г.

"Това е притеснително за българските въглищни централи, тези емисии не могат да бъдат постигнати със сегашните технологии. 2038 е годината, 40 процента е намаляването на въглеродните емисии", каза Рибарски.

Бившият енергиен министър в кабинета "Борисов 3" Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) коментира, че позициите, които са защитавали, са били винаги в защита на българските въглищни централи.

"Винаги сме твърдяли, че преходът трябва да бъде плавен, справедлив и да не застрашава по никакъв начин енергийната сигурност на страната, посочи тя. Ние извоювахме безсрочна дерогация за работа на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Що се отнася до парогазовата централа в плана, тя посочи, че този проект е включен в рамките на служебното правителство, в което министър на финансите е бил Асен Василев, а министър на икономиката - Кирил Петков", каза Петкова.

Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че законопроектите по Плана за възстановяване не могат да бъдат приемани на конвейер. По думите му те съдържат реформи и не са безспорни. Относно днешния дебат, той призова да не се говори кой кого бил свалил, ама не в любовния смисъл на думата, а в политически план.

"Когато загубиш мнозинство, правителството спира да съществува", отбеляза той.

Репликата му бе към твърдения от страна на депутати от "Продължаваме промяната", че законопроектите по плана са се забавили, защото предишното правителство е било свалено.

Асен Василев го репликира, че когато едно правителство загуби мнозинство, "то не пада, то пада, когато бъде внесен и гласуван вот на недоверие".

"Доколкото разбирам, ГЕРБ е в момента в процес на формиране на правителство на малцинството, което би било невъзможно, ако това, което казвате, е вярно", коментира той.

Томислав Дончев му отговори:

"Ако нямаш необходимото мнозинство народни представители, това е въпрос, свързан не само с оцеляването на правителството - какъв бюджет ще бъде приет, какви закони, какви политики, какви реформи. Именно това е духът на парламентаризма - да сформираш мнозинство, което да стои зад дадено правителство, и като загубиш мнозинството, да спреш да управляваш".

Станислав Анастасов (ДПС) заяви, че дебатът е странен.

"Водим малко странен дебат - обсъждаме законопроектите, необходими за плана за възстановяване и устойчивост, чиято цел е да се реализира ускорен екологичен и числов преход, го обърнахме на дебат колко сме горди с въглищата и дървата си. Ако това ни е повод за национална гордост, малко са ни сбъркани приоритетите", каза Анастасов.