Китай създал поне два "полицейски участъка" в Нидерландия, които на пръв поглед предоставяли дипломатически услуги, но реално репресирали китайски дисиденти в Европа, предаде Би Би Си.

Говорителка на нидерландското външно министерство обяви, че съществуването на неофициалните полицейски постове е незаконно. Пекин отхвърля обвиненията.

Разследване било предизвикано от доклад, озаглавен Chinese Transnational Policing Gone Wild, от базираната в Испания неправителствена организация Safeguard Defenders.

Според организацията бюрата за обществена сигурност в две китайски провинции са създали 54 "центрове за задгранични полицейски услуги" на пет континента и 21 държави. Повечето от тях са в Европа, включително девет в Испания и четири в Италия. В Обединеното кралство били открити три - две в Лондон и една в Глазгоу.

Клоновете привидно са били обособени, за да се справят с транснационалната престъпност и да изпълняват административни задължения, като например подновяването на китайските шофьорски книжки. Но според Safeguard Defenders в действителност те извършват "операции по убеждаване", целящи да принудят дисидентите, критикуващи китайския режим, да се приберат у дома.

RTL News и платформата за разследваща журналистика Follow the Money разказват историята на Уан Джингю, китайски дисидент, който твърди, че е бил преследван от китайската полиция в Нидерландия. Той споделя пред местни журналисти, че е получил телефонно обаждане по-рано през 2022 г. от непознат, който твърдял, че представлява един от тези участъци. По време на разговора Уан бил посъветван да се прибере в Китай, за да "оправи проблемите си", както и "да помисли за родителите си".

Оттогава той бил подложен на систематична кампания за сплашване, която според него е дирижирана от агенти на китайското правителство. 

"Нидерландското правителство не е било уведомено за тези операции по дипломатическите канали с китайското правителство. Това е незаконно", обяви говорителката на нидерланското външно министерство. "Много е тревожно, че китайски гражданин очевидно е бил подложен на сплашване и тормоз тук, в Нидерландия. Полицията разглежда варианти да му предложи защита", добави тя.

Услуги като подновяване на паспорти или заявки за визи обикновено се обработват от посолство или консулство. Дипломатическите правила се прилагат на тези места, както е посочено във Виенската конвенция, по която Нидерландия и Китай са страни. "Полицейските участъци" като тези, за които Китай е обвинен, че управлява, биха могли да нарушат териториалната цялост на приемащата държава, като заобикалят националната юрисдикция и защитата, предоставена от вътрешното законодателство.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин увери, че това, което е описвано като "полицейски участъци" в чужбина, "всъщност са центрове за услуги за китайските граждани" и КНР напълно зачита суверенитета на приемащите страни.

Много китайци не са успели да се върнат в Китай поради коронавируса, уточнил той пред репортери:

"За да им помогнат да преодолеят трудностите, съответните местни власти отвориха платформи за онлайн услуги. Такива услуги са насочени главно към физически прегледи и смяна на шофьорски книжки".

Safeguard Defenders настоява, че полицейските тактики на Китай са "проблематични", тъй като не се придържат към надлежния процес в приемащите страни. Използват се методи на принуда или заплахи срещу членовете на семействата на предполагаеми бегълци, като средство за "убеждаването" им да се върнат у дома, посочва организацията.

На 2 септември в Китай беше приет национален закон за борба с телекомуникационни и онлайн измами, установяващ върховенство на извънтериториалната юрисдикция над всички китайски граждани по света, заподозрени в тези видове измами. На теория новото законодателство - в тандем с китайските "полицейски участъци" на чужда територия - не оставя място, на което дисидентите да се скрият.

Сега Амстердам е поставен под натиск да гарантира, че критиците на китайското правителство, на които е предоставяно убежище, могат да бъдат защитени и че в Нидерландия все още има върховенство на местното законодателство.