Израелска компания клонира и отглежда в биореактор конопени клетки, които са с до 12 пъти по-силни активни съставки от обичайния, съобщи Times of Israel.

Основната цел е това да направи медицинската употреба на растението много по-евтина, чиста и екологична. Канабиноидите (от които "напушващия" THC е един от 111) имат доказано позитивен ефект върху много заболявания с по-малко странични ефекти, а употребата им по този начин става легална във все повече държави по света, без България.

BioHarvest се опитва да репликира клетки в биореактори за няколко седмици, за много по-малко консумативи, ресурси и енергия и вместо за обичайните 3-6 месеца. А контролираната среда намалява сериозно риска от болести и замърсители.

"Ние изобщо не отглеждаме растението", отбелязва Илан Собел, CEO на компанията.

Компанията не е фиксирана само върху канабиса - вече имат продукт от гроздови клетки, който се продава като хранителна добавка (45 долара за месец хапчета), работят и върху маслини и нар.

Технологията е патентована, но все още не е ясно как точно регулирането на условията, на които са изложени клетките в биореактора, могат да се създадат такива с повече канабиноиди. Но твърдят, че ще са налични всички, които са налице в началната клетка.

"Изводът е, че можем да направим канабиса и конопа много по-полезни от преди, на по-ниска цена за нашите планетарни ресурси", коментира Собер.