Компанията Meta, собственик на Facebook, Instagram, WhatsApp и други попупярни платформи, е загубила вчера 67 млрд. долара от пазарната си оценка, съобщи "Ройтерс".

Това става заради спад в доверието на инвеститорите в компанията, основно заради харчовете за "метавселената" на Марк Зукърбърг. Отделът, отговорен за проекта, е на 3,7 млрд. долара загуба само за последното тримесечие на годината.

Зукърбърг налива изключително много средства в идеята - по над 10 млрд. долара годишно, която засега се изчерпва с чат във виртуалната реалност с остаряла графика, както и нов VR шлем, Meta Quest Pro, на абсурдната цена от 1500 долара.

Досегашните демонстрации на развитието на "метавселената" донесоха на основателя на Facebook и основен акционер в Meta предимно подигравки. Зукърбърг обаче твърди, че проектът ще даде реални плодове след десетилетие разработка.

В добавка не само Meta, а и другите техногиганти като Alphabet (Google), Microsoft, Apple, Amazon бележат спадове на борсата в последните седмици - най-вече заради забавящия се икономически растеж в цял свят.

От компанията обещават да няма съкращения тази година. Те уверяват и че голяма част от разходите отиват за по-добри сървъри и инфраструктура за съществуващите платформи, не само за метавселената.