2,5 млрд. лв. от поисканото увеличение на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, контролирано от министъра в оставка Гроздан Караджов, щели да отидат за финансиране на незаконни строежи.

Това заяви днес на брифинг министър-председателят Кирил Петков, който говори след заседанието на МС. 

По думите на Петков, новите открития са резултат от доклад на формираната преди време междуведомствена комисия между МРРБ и Министерство на финансите. 

"Шест метра водосточна тръба струва 1 млн. лв. на данъкоплатците на Република България. Три стълба струват 2 млн. лв. С този тип примери се събират 2,5 млрд. лв. незаконни строежи. Тези пари трябваше да бъдат платени през увеличението на бюджета, който беше поискан от МРРБ", обяви той. 

Петков дори смята, че именно заради тази информация днес парламентът се занимавал с темата Северна Македония - за да не обръща внимание на новите данни, които Асен Василев щял да представи. 

"Това е новината на деня. И това, което ние направихме, че останалите 550 милиона трябваше да минат през НС – показва, че сме били прави през цялото време. Сега, когато комисията завърши своята дейността – става ясно, че голяма част от строежите, за които се иска бюджет, за да бъдат платени – са незаконни. Именно затова сега се обсъжда темата Северна Македония".

Мощността на ПАВЕЦ "ЧАИРА" се увеличава

Междувременно министърът на енергетиката в оставка Александър Николов обяви, че започва процес по увеличаване на мощността на ПАВЕЦ "Чаира". 

"Тя ще има възможност да изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система за период от 20 часа", обяви той. 

Припомняме, че "Чаира" е най-голямата ПАВЕЦ в целия регион и може да играе ролята на гигантски балансьор в натоварени моменти. 

"Взетото решение е важна стъпка относно право на строеж и реализиране на обекта, който е язовир „Яденица”. С това решение ще се увеличи обемът на долния резервоар на ПАВЕЦ „Чаира" с 9 млн.кубика. По този начин централата ще мине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и ще има възможност за работа в пълна генераторна мощност в продължение на 20 часа, текущо е 8 часа и половина, т.е. капацитетът ще се повиши два пъти и 22 часа и половина в помпен режим. Към момента това е 11 часа", даде подробности Николов. 

По думите му реализирането на проекта „Яденица” ще доведе до значително подобряване на структурата на резервните мощности на страната. 
"Като генераторната мощност от 864 мегатава текущо  и минимално време за достигане на пълно натоварване от под 5 минути, висока степен на автоматизация на работните режими", каза още той.

Какво става с бюджета? 

На брифинга участие взе и вицепремиерът Корнелия Нинова, която коментира забуксувалата актуализация. Без да влиза в конкретика, тя на практика потвърди, че се обсъжда възможността да бъдат приети измененията само в сумите за пенсии и социални мерки - тоест бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК, но не и голямият републикански бюджет. Такава възможност се смята, че има в закона, но тя ще доведе до тежък хаос и гигантски трансфери между отделните звена. 

"Не вярвайте на твърдението, че може да се гласуват социалните мерки, без да се гласува големият държавен бюджет. Ако стане така, приходите няма откъде да дойдат. Забавянето на актуализацията на план-сметката е безотговорно към хората и вредно за държавата", смята обаче Нинова. 

Тя призова депутатите да проявят разум и да се погрижат за хората и за стабилността на България:

"Те стоят над партийния и икономически интерес."