Европа е сключила толкова много сделки за доставка на природен газ, че в момента на практика има твърде много от синьото гориво. Това се казва в специален анализ на агенция "Блумбърг", цитиран от бизнес сайтът на bTV. Все пак - проблемите не са приключени. 

Жадна за внос от Русия, на която отдавна разчита, Европа се втурна да купува втечнен природен газ от цял свят, за да запълни своите хранилища. Времето днес е необичайно топло и заявките за втечнен природен газ са удовлетворени в по-голямата си част, така че хранилищата в региона са почти пълни преди началото на отоплителния сезон. Цените на бензина също спаднаха рязко и сега са по-малко от една трета от летния си връх.

Но има още много опасности в бъдеще. Много зависи от времето. Ако настъпи студена вълна, Европа ще трябва незабавно да използва резервите си. Властите са притеснени от заплахата от нови саботажи на енергийни съоръжения, тъй като това би променило из основи ситуацията на пазара. Но сега, в края на октомври, ситуацията на континента е много по-добра, отколкото политиците смееха да се надяват, се казва още в анализа.

Доставките на газ от Русия намаляват от миналата година насам. Това лято потокът на гориво по ключовия газопровод „Северен поток“ беше спрян, а миналия месец той беше повреден от няколко експлозии. Досега топлото време помагаше за ограничаване на търсенето, но европейските политически лидери се опасяват, че по-ниските цени на газа (значително по-ниски от летния пик) ще доведат до повишено потребление при понижаване на температурите.

„Излишъкът на газ в Европа ще продължи поне до декември“, казва Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia. „Малко вероятно е през ноември в Европа да настъпи продължително застудяване“

Цените на газа са близо до най-ниското си ниво от юни насам, въпреки че опасността се крие в пазарните цени. Февруарските фючърси са с 44% по-скъпи от ноемврийските, а цените за следващата зима са още по-високи. Това предполага, че проблемите с предлагането ще продължат.

Тази ситуация означава, че е изключително важно да се намали потреблението въпреки примамливо ниските цени. Анализаторската компания Timera Energy изчислява, че спадът в търсенето на газ през 2022 г. ще бъде между 7 и 9 %, главно поради затварянето на големи промишлени предприятия, които консумират големи количества газ. Но тази цифра все още е далеч от целта на ЕС от 15%.

Засега газовозите продължават да пристигат. Този месец Северозападна Европа ще приеме 82 танкера за втечнен природен газ, което е с 19% повече в сравнение със септември. Все повече кораби вече действат като плаващи съдове за съхранение на газ поради очакванията за повишаване на цените и ограничения капацитет за приемане на горивото, както съобщават корабните брокери Fearnleys A/S. Ойстейн Калеклев, главен изпълнителен директор на норвежкия собственик на газовози Flex LNG, отбелязва, че тази ситуация може да продължи до средата на февруари.