България и Румъния са повече от готови да се присъединят към Шенген. Такива са заключенията на работната група, формирана от експерти от Европейската комисия и страните-членки, която посети двете страни този месец.

Така отговори на въпрос на Клуб Z говорителката на ЕК Анита Хипер.

„Резултатите в огромната си част са положителни в огромната си част и не е открит нито един проблем, който би оправдал каквото и да било допълнително отлагане. Всички страни членки признаха огромните постижения на България и Румъния при продължаващото силно придържане към правилата на Шенген. Чешкото председателство сега ще придвижи бързо въпроса”, увери тя.

Визитата бе доброволна и бе организирана по инициатива на властите в София и Букурещ. Тя се състоя по-рано този месец. Вчера заключенията са били предадени на Съвета на ЕС, който има последната дума за влизането на двете страни в Шенген.

Решението трябва да бъде взето с пълно единодушие. Нидерландия остана единствената страна от ЕС, която се противопоставя на приемането ва България и Румъния в европейското пространство за свободно движение.

Европейската комисия постоянно изтъква, че двете държави са готови за Шенген. Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, която призовава за бързото им приемане.

Парламентът на Нидерландия обаче прие резолюция в обратна посока.