Страните членки на ЕС да позволят на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство в началото на 2023 г.

Този призив се съдържа в приета днес резолюция на Европейския парламент в Страсбург. Тя бе одобрена с 547 гласа „за“, 49 „против“ и 43 „въздържал се“.

Вотът обаче е по-скоро символичен. Последната дума има Съветът на ЕС, който трябва да реши въпроса с абсолютно единодушие. В този смисъл гласовете на евродепутатите биха могли да повлияят на правителствата в техните страни.

Знае се, че в момента единствено Нидерландия остава твърд противник на присъединяването ни към Шенген. Такава е и позицията на евродепутатите от Ниската земя, които са в групата на Европейската народна партия (ЕНП), каза преди две седмици за Клуб Z един от тях – Йерун Ленаарс. Но увери, че тази позиция може да бъде променена „при определени условия“. И допълни, че ще трябва да се изчакат заключенията на поканените от правителствата в София и Букурещ доброволни проучвателни мисии на Европейската комисия.

Посещенията на експертите приключиха на 15 октомври, но заключенията ще бъдат конфиденциални, отговориха от ЕК на запитване на Клуб Z.

Сега Ленаарс е гласувал „за“ влизането ни, става ясно от поименното гласуване. Съпартиецът му Питер ван Дален обаче е „против“.

Срещу страната ни са били и други нидерландци – консерваторите Михил Хоогевеен, и Берт-Ян Раусен, както и крайно лявата Аня Хазекамп.

Като отбелязват, че Шенгенското пространство е едно от най-големите постижения на ЕС, депутатите изразяват „изумление“ във връзка с факта, че Съветът не е успял да вземе решение за приемането на България и Румъния, въпреки че двете страни изпълняват необходимите условия от 2011 г. насам.

Поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно и оказва сериозно влияние върху живота на мобилните работници и гражданите, се казва в резолюцията. Контролът по вътрешните граници има и отрицателно въздействие върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, като се възпрепятства вносът, износът и свободното движение на стоки от товарните пристанища.