От "Има такъв народ" най-сетне публично обявиха - ако свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев от поста днес бъде прието (а се очаква да се случи точно това), ще предложат на неговото място да седне Ива Митева. 

Признанието дойде от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов на влизане в парламента. Митева, сега заместник, бе председателка на предходните НС. По думите на Йорданов тя изначално трябвало да е начело и на 47-ия парламент.

Депутатът от ИТН и своеобразен говорител Станислав Балабанов обаче уверява, че не става въпрос за принципа "стани да седна", а Минчев бил извършил "престъпление" - като не допуснал заседанието вчера, при което се изслушваше външната министърка Теодора Генчовска относно Република Северна Македония, да бъде закрито. От партията твърдяха, че ще се четат секретни документи, които показвали двойнствена политика на премиера относно ветото. Самото изслушване се проведе открито и от него не произлезе "бомба". Че амбицията на ИТН е Митева да оглави пак НС, макар и както се очертава - закратко, каза вчера и съпредседателят на "Демократична България" - Христо Иванов.

Както е известно, парламентът ще обсъди днес проекторешението за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание, внесено вчера от 120 народни представители от ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Заедно те имат 126 гласа, но за да се счита решението за прието е необходимо да гласуват 50 плюс 1 от присъстващите (т.е. не се изискват 121 гласа). С други думи - важно е колко депутати днес ще отидат на работа.

Инициативата дойде вчера именно от групата на хората на Станислав Трифонов.

Като мотиви в искането за освобождаване на Никола Минчев са посочени нарушение на Конституцията и на правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Вносителите отбелязват, че председателят на парламента не е свикал извънредно закрито заседание, по искане на една пета от народните представители, относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Освен това вчерашното заседание, на което беше изслушан министърът на външните работи, също не е било при закрити врата, въпреки че е станало ясно, че в доклада си Генчовска ще реферира към постъпили класифицирани документи. С тези свои действия, председателят, освен че наруши Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съзнателно попречи на цялостното изслушване на външния министър Теодора Генчовска, се казва още в искането, припомня БТА. 

Съгласно парламентарния правилник председателят на Народното събрание може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на неговата компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

При предсрочно освобождаване, нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението при условия и по ред, определени с процедурни правила, приети от Народното събрание. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая - "Продължаваме промяната".

Преди по-малко от месец - на 19 май, депутатите разгледаха искане за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на Народното събрание  Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната"). Тогава Иванов запази поста си след като 81 народни представители от опозицията гласуваха "за" освобождаването му, а 129 от управляващата коалиция бяха "против".

 Дневният ред на парламента за днес предвижда още депутатите да обсъдят актуализацията на държавния бюджет на първо четене. Вчера Народното събрание разгледа на първо четене промените в бюджета на държавното обществено осигуряване и в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година.