Руският парламент одобри днес поправки на закон, които ще позволят мобилизацията и участието във войната в Украйна на бивши затворници с тежки присъди, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В поправките изрично се посочват лица, които са излезли от затвора преди по-малко от осем години (с присъди за тежки престъпления) и преди по-малко от десет години (с присъди за особено тежки престъпления). Законът за мобилизацията, който Владимир Путин подписа през септември, не се отнасяше до затворници с подобни присъди.

След промените на Държавната дума единствено осъдените за педофилия, вземане на заложници, атентати, трафик на радиоактивни материали, шпионаж или измяна, няма да подлежат на мобилизация.

Мобилизацията в Русия беше обявена на 21 септември след успешни украински контраофанзиви в Харковска, Донецка и Херсонска област. Тя предизвика протестни демонстрации в някои области на страната и накара стотици хиляди руски мъже да напуснат страната си.

Има и множество случаи на изпратени повиквателни на лица, които не подлежат на мобилизация - студенти, възрастни и болни. Това накара дори президента Путин да признае, че са допуснати грешки.