На този етап и до края на годината междуведомствената комисия е готова да покрие всички необходими разходи по възстановяването на материалните щети от наводнението в Пловдивска област през септември.

Това заяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС, цитиран от БТА. Въпросите на депутатите към него бяха свързани с работата на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Министърът увери, че до края на годината комисията ще отпусне всички необходими суми.

"След като премина непосредствената опасност за живота на хората и бяха спасени над 20 души, се концентрирахме върху непосредствени действия по установяване на щетите, по разчистване, обезопасяване, разказа Демерджиев.

Изработен е и план за действие - държавата да помогне с цялата налична сила, с която разполага, и той се изпълнява и до днес. На място все още е тежка техника и военнослужещи", стана известно от думите на вицепремиера.

Заради бедствието е било отложено заседанието на междуведомствената комисия, за да се оценят щетите и необходимото финансиране, да се осигурят необходимите средства за най-тежко пострадалите три общини - Карлово, Цар Калоян и Марица. Кметовете на тези населени места  са направили своя анализ на щетите и след сверяване на данните и установяване каква е необходимата сума до края на година, е свикана и комисията.

На база на заявените искания, които бяха удовлетворени изцяло в размерите, в които бяха заявени, на трите общини бяха отпуснати средства за преодоляване на последствията, посочи министърът.

По думите му по бюджета на община Марица е определен трансфер в размер на 208 337 лв., на община Цар Калоян -  20 730 лв., на Карлово -  9 940 736 лв. Тези суми към онзи момент бяха идентифицирани като необходими разходи, уточни Иван Демерджиев.

Към тях има допълнително около два милиона лева, похарчени за възстановителните дейности, най-вече за почистване, които ще бъдат разгледани и отпуснати при следващото заседание на междуведомствената комисия.