"Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги".

Така лаконично, но многозначително Румен Радев отвърна на обвиненията на парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и на БСП, че се меси в работата на Народното събрание като "кадрува" по отношение на председатели на парламентарните комисии.

След тази реплика в отговор на въпрос на придружаващите го при визитата му в Молдова журналисти, Радев си тръгна.

Конкретният повод е сагата с това кой да оглави комисията за младежта и спорта в НС, която се точи от вторник.

Както е известно, комисията отива при "Продължаваме промяната", като оттам настояват да я оглави бившият министър на спорта Радостин Василев. Василев бе министър от квотата на "Има такъв народ" в редовното правителство "Петков", но след като лидерът Станислав Трифонов оттегли партията си от властта, Василев поведе група от отцепници от ИТН. Приюти ги ПП и сега Василев е депутат от нейната листа.

Още в сряда народни представители от ПП, както и от БСП, коментираха неофициално, че макар съгласие между парламентарните групи за Василев да е имало още във вторник, при предварителните разговори по съставянето на комисиите, зам.-председателят на парламента от квотата на ДПС - Йордан Цонев, е получил обаждане от президентството срещу номинацията на Василев. Като причина е била изтъкната враждата на Василев със служебната министърка Весела Лечева (Василев е във вражда и с предшественика й от ГЕРБ - Красен Кралев). От левицата обвиниха в телефонно ходатайстване и самата Лечева, която тя вчера категорично отрече.

Последваха обвинения от самия Василев към нея - в конфликт на интереси, като бившият министър опита да мотивира неизбирането си с си този сигнал до КПКОНПИ. 

В резултат все още няма избран председател на спортната комисия, като от ДПС също издигнаха свой кандидат - Халил Летифов. Два дни подред и двете номинации не събират мнозинство за избор.

Иначе днес Радев заяви още, че следващата консултация за съставяне на правителство ще е в понеделник. Тя е с "Продължаваме промяната". Радев спазва предварителната си заявка да не бърза със завъртането на т.нар. конституционна рулетка.

В отговор на Радев от парламента коментира съпредседателят на ПП и бивш министър на финансите Асен Василев. Който даде да се разбере, че и в ПП на свой ред имат очакване - към правителството на Радев. И то е да финансовото министерство да внесе в парламента за разглеждане бюджет 2023, който уж беше готов, но преди няколко дни министърката Росица Велкова обяви, че няма да внесе.

"Доколкото разбрах, президентът е казал, че в Народното събрание трябва да се коват закони, а не интриги, аз съм напълно съгласен с него и призовавам служебният кабинет да изпрати бюджета. С удоволствие бихме  разгледали бюджета и бихме се погрижили за сигурността на българските фирми и българските граждани следващата година", заяви Василев.

Без да коментира по същество казуса с Радослав Василев.