Депутати от ДПС и "Продължаваме промяната" стигнаха днес до пореден физически сблъсък в парламента още в началото на пленарния ден.

Напрежението започна да нараства с изказване на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който в декларация от парламентарната трибуна нарече протестиращите от снощи "платени соросоиди" и "фашистка измет".

Костадинов дори прогнозира, че България може да е следващата Украйна, защото там всичко е започнало с майдан.

На протеста пред парламента вчера Костадинов бе мощно руган и освиркан. Най-цензурните скандирания по негов адрес бяха "Тук не е Москва" и "Рублите за вас - България за нас".

Костадинов и негови депутати не можеха да си тръгнат, защото служебният вход на парламента бе обграден от протестиращи. В един момент се появиха две линейки, които минаха през кордона и се отправиха към входа. Протестиращите останаха с впечатлението, че самият Костадинов ще бъде изведен с тези линейки. И започнаха да скандират "Копейката в линейката".

Чуха се също така и викове "Бойко с пожарната", очевидно призоваващи бившия премиер Бойко Борисов да дойде с пожарна (по професия той е пожарникар - б.р.) и да помогне на Костадинов.

Днес по време заседанието Явор Божанков (БСП) репликира Костадинов, че единственото, което са видели българските граждани вчера е, че от "Възраждане" са гласували заедно с ДПС за отстраняването на председателя Никола Минчев.

Веднага след това в залата настана суматоха и се стигна до физически сблъсъци между депутатите.

В настъпилата неразбория Божанков каза на депутат от "Възраждане" да си гледа работата. Имаше и разговори на висок тон между "Продължаваме промяната" и ДПС. Хамид Хамид дори блъсна Настимир Ананиев, който залитна назад. 

За да се успокоят страстите бе дадена почивка. След нея председателят Мирослав Иванов наложи наказание на Хамид Хамид (ДПС), който според него е упражнил физическо насилие срещу друг депутат.

Елисавета Белобрадова ("Демократична България") заяви, че е неприемлво протестиращите да се наричат "фашистка измет".

Самият Иванов каза, че няма да гони депутати, защото ситуацията е деликатна и всяко гласуване е оспорвано. Но изтъкна, че това е последно предупреждение.

"Г-н Костурков обмени реплики с ДПС и станах, за да няма повече контакт. Хамид дойде и казах те да си приберат техните хора, а ние ще приберем нашите. Той се обърна към мен и с две ръце ме изблъска. Не чух какво каза Костурков", разказа Настимир Ананиев.

И допълни:

"ДПС са много изнервени и явно са готови да стигнат до физическа саморазправа. Хамид е опитен парламентарист, но ДПС са изнервени и има защо. Физическата саморазправа обаче не е отговорът на това, което се случва".

Хамид Хамид също коментира случилото се:

"Стана някаква суматоха. Отидох да видя какво става и видях един човек да крещи на колегата Халил Летифов "боклук".

Знаете, колегата е с патерици, отидох да видя какво става. Стана суматоха. Зад мен г-н Ананиев ме задърпа за сакото и крещеше нещо в ухото ми. Обърнах се, леко го побутнах – той театрално се хвърли назад и, знаем, той е свикнал да се търкаля по коридори из парламента, така че нищо друго не е станало.

Беше се изнервил нещо и аз се обърнах и го побутнах да се измести, а не да го съборя или ударя, но той театрално се хвърли назад върху колегите си".

Това съвсем не е първият физически сблъсък в този парламент. Само през последните месеци те са били поне три-четири, като „най-пресният“ е отпреди малко повече от две седмици, когато отново в центъра на скандала беше Костадин Костадинов. Тогава той се спречка с депутата от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев, който го нарече "Костя Копейкин" от трибуната и Костадинов явно се разпозна в прякора. Стигна се до реплики за разбити носове, дърпане на вратовръзки и сбутвания.

По-рано имаше сблъсъци заради ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – тогава се сбутаха депутати от БСП и ГЕРБ. А после и заради отнета дума на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от зам.-председателя на парламента от „Продължаваме промяната“ Мирослав Иванов.