Броени дни преди гласуването на вота на недоверие премиерът Кирил Петков очерта при участието си в предаването „Панорама“ по БНТ няколко възможни сценария за развой на събитията. Първият – правителството успява да събере достатъчен брой гласове, за да не мине вотът. Вторият – правителството пада, а при т.нар. парламентарна рулетка, при която „Продължаваме промяната“ получава мандат пак да направи кабинет, прави същото – търси липсващите сега депутати, като преговаря за управление само със сегашните си партньори БСП и „Демократична България“ (ДБ). Възможно е и, допусна Петков, не той да е кандидат за министър-председател.

Как изглежда всичко това в сегашната ситуация?

121 достатъчни, но докога

Както е известно, съвсем открито Петков търси подкрепата на отделни депутати от „Има такъв народ“ (ИТН) , след като Станислав (Слави) Трифонов изтегли партията си от управляващата коалиция. ПП, БСП и ДБ имат общо 109 народни представители при нужно мнозинство от минимум 121 гласа. И така Петков изчисли, че се търсят 12 смели мъже и жени, които да подкрепят политиката му.

На призива се отзоваха шестима народни представители и един министър в оставка. Малко след като Трифонов обяви, че изтегля ИТН от властта, министърът на спорта от квотата на ИТН Радостин Василев и депутатите Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов дадоха „кървава“ пресконференция и обявиха напускането си. В петък към тях се присъедини и Кирил Симеонов, който се отцепи с изявление от парламентарната трибуна.

Макар напусналите Слави да не са давали заявка за изрична подкрепа на коалицията, все пак засега Петков може да разчита на техните шест гласа в Народното събрание. Радостин Василев също бе избран за депутат, но не може да се върне в парламента, преди да бъде гласувана оставката му като министър, което обаче не може да стане без... мнозинство.

Ще се намерят ли заветните шест гласа, засега остава неизвестно. Отцепници от ИТН твърдят, че поне още петима-шестима техни бивши вече съпартийци са готови също да напуснат. Твърдят също така, че имало и народни представители от „Възраждане“, които ако не да напуснат парламентарната си група, то поне няма да подкрепят подкрепят вота на недоверие, гласувайки с „против“ или „въздържал се“.

Дебатите по вота са насрочени за вторник, а гласуването се очаква да се проведе в сряда. За да се счита той за успешен, т.е. кабинетът да падне, трябва да се съберат 121 гласа в подкрепа за това. Засега тези т.нар. нова коалиция – ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, свалила в координация председателя на парламента Никола Минчев (ПП), има 125 гласа. 

Но дори ПП да намери още 12 до 121 народни представители и правителството да оцелее, това би било мнозинство, невъзможно за поддържане. И един депутат да се успи, кворумът вече е оставен на благоволението на опозицията. Депутатите също така боледуват, имат семейни ангажименти, често са командировани и по линия на международното сътрудничество. Проблем би било и участието им в комисии, които често се провеждат в припокриващи се часове, а някои народни представители членуват в повече от една комисия. 

Без преговори

Ако в сряда правителството падне, то следва парламентарната рулетка. По правило президентът връчва мандата за съставяне на правителство на първата по численост парламентарна група, тоест ПП, после на втората (ГЕРБ) - ако първата не успее да получи подкрепа. Третата е по негов избор. 

Из парламентарните кулоари се развъртяха всякакви възможности при тази хипотеза, но основната: ПП да върне ИТН на масата на преговорите като смени министър-председателя. Покрай отдавна видимо разклатените коалиционни отношения се спряга името на вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Но след фиаското с отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев, за когото дори и тези, които го отстраниха признават, че нямат нищо лично срещу него – това е новото „вайръл“ спрягано за кандидт-премиер име. Самият Кирил Петков посочи, че не е венчан за поста и друг премиер с мандата на ПП е възможен.

„Една такава рокада би дала възможност за ИТН да излезе от ситуацията, в която сама се вкара с предизвикалото огромно обществено недоволство сваляне на Минчев от поста“, пресмятат парламентаристи. 

Както е известно, именно хората на Станислав (Слави) Трифонов инициираха „импийчмънта“ на парламентарния (доскоро) шеф. Пред сградата на Народното събрание се събраха хиляди в негова подкрепа – Минчев държа благодарствена реч, а председателят на парламентарната група на ИТН и заместник на Трифонов в партията - Тошко Йорданов бе освиркан, буквално наплют и замерян с празни бутилки.

Ако ПП все пак не успее да събере мнозинство при евентуален успешен вот на недоверие, мандатът отива в ГЕРБ. Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров коментира, че разговори с ГЕРБ за съвместно управление - и то докато Бойко Борисов е начело - няма как да има. Че има предварителен сценарий, при който ИТН получава третия мандат, се говори отдавна, но към днешна дата е малко вероятно хората на Трифонов да получат подкрепа извън вече оформената "нова коалиция".