Европейският съюз трябва да направи по-лесно присъединяването на нови страни, заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за ДПА, предаде БТА.

Време е не само страните-кандидатки, но самият Европейски съюз да се подготви за разширяване на клуба, каза Шолц.

Той подчерта необходимостта от модернизиране на структурите и процеса на взимане на решения в ЕС.

"Няма да бъде възможно да се решава всичко, което днес се решава с единодушие, пак с единодушие в бъдеще", каза германският канцлер.

Той заяви, че се надява да изложи предложенията си на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, на която ще бъдат обсъдени кандидатурите на Грузия, Молдова и Украйна.

В интервюто Шолц призова Русия да облекчи световната продоволствена криза, като помогне за осигуряването на зърнените доставки от блокираните украински пристанища.

"Русия трябва да осигури безопасен транспорт и същевременно да даде надеждни уверения, че няма да използва коридора за инвазия", каза Шолц.

В четвъртък след среща с Шолц и други европейски лидери в Киев украинският президент Володимир Зеленски отправи критика към Русия, че предизвиква хранителна криза в части на Африка и Азия, като възпрепятства с морската си блокада износа на зърно. От своя страна Русия твърди, че експортът е спрян заради минирането на морето и санкциите.

Германският канцлер в интервюто си подкрепи усилията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за създаването на експортен коридор, но отказа да коментира възможността за мисия на ООН, която да осигури достъпа до украински пристанища като Одеса.