Съветникът на руския президент Антон Кобяков в събота сравни кибератаките срещу информационната инфраструктура на Икономическия форум в Санкт Петербург преди речта на президента Владимир Путин с нацистките бомбардировки в Сталинград по време на Втората световна война, предаде руската версия на "Свободна Европа".

Заради DDoS атаки речта на Путин на пленарната сесия на форума в петък трябваше да бъде отложена с повече от час. По-специално организаторите се объркаха с баджовете на гостите - поради повреда на информационната система не можаха да определят кой има право да влиза в залата, където Путин трябваше да говори и кой не.

"Бяхме бомбардирани като при Сталинград от нацистите с тези DDoS атаки. Но, разбира се, справихме се", обяви Кобяков.

Според него атаките са били извършени от САЩ, Украйна, Индонезия, Бразилия и няколко други страни. Никой не пое отговорност за тях. По-рано движението Anonymous обяви, че ще положи усилия в хакването на сайтове на руски правителствени агенции и медии заради инвазията в Украйна.

Путин посвети речта си основно на развитието на руската икономика под санкции. Той увери, че т. нар. специална военна операция в Украйна ще продължи и обвини западните страни, че са принудили Русия да започне военни действия. Внимание привлече президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който отказа да изрази солидарност с Русия по въпроса за войната в Украйна.