"Шоуто на Слави" започна политическата си кариера с референдум. Един от въпросите му бе трябва ли депутатите да се избират мажоритарно. Отговорът на избирателите бе категорично "да". Референдумът не бе задължителен за парламента, защото не му достигнаха 12-13 хил. гласа, за да преодолее законовото изискване, според което на него трябва да са гласували толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори.

Впоследствие се оказа, че партията "Има такъв народ" изобщо няма никакво намерение да работи в тази посока. И просто е използвала силните обществени настроения в полза на мажоритарния вот за свои конюнктурни цели.

Именно в тази партия бе официално забранено на изборите да се упражнява преференциален вот - единственият малък мажоритарен елемент в сегашната пропорционална система. А тия дни се разбра, че министрите и депутатите от ИТН са били управлявани на принципа "Пич, Дългия каза..."

Оказа се обаче, че мажоритарният вот е толкова силен, че започна да си отмъщава, без дори да съществува у нас. Защо се разпада "Има такъв народ"? Точно защото част от депутатите подхождат към ситуацията, все едно са избрани мажоритарно. И за тях мнението на избирателите им е по-важно от мнението на партийното ръководство.

Президентът Румен Радев коментира публичното убеждаване на депутати от "Има такъв народ" да подкрепят правителството като "едните пазаруват депутати". Истината е съвсем различна. Подобно убеждаване поединично  за подкрепа на различни решения е обичайна практика в Конгреса на САЩ, например. Където обаче всички са избрани мажоритарно.

Нито президентът, нито ръководството на "Има такъв народ" някога са били истинската промяна. Как и защо успяха да заблудят толкова много хора е една от големите загадки на българската политика в последните години.

По-важното обаче е друго. Ако нещо ще закрепи правителството и промяната, то има шанс да е точно мажоритарният вот. Нищо, че още реално го няма. Въпреки това всички партии, включително най-автентичната промяна, в лицето на "Демократична България", се правят, че референдумът, на който 2,5 млн. българи поискаха такъв вот, не съществува.

Мажоритарният вот и "Има такъв народ" никога не са били едно и също и не е редно да се свързват в очите на общественото мнение. Най-малкото защото за "Има такъв народ", в най-добрите дни на тази партия, гласуваха около 1/4 от броя хора, които подкрепиха мажоритарен вот. Всъщност нито една партия в годините на прехода не е събирала 2,5 млн. гласа.

Ако има мажоритарен вот, Тошко Йорданов и Костадин Костадинов, които бяха мощно освиркани от протестиращи пред парламента преди дни, най-вероятно никога вече няма да бъдат депутати. Защото те ще трябва да се явят в един избирателен район от около 30 хил. души, от които поне 20 хил. ще гласуват. Съответно за Йорданов или за Костадинов трябва да гласуват поне 10 хил. души. И на двамата ще им е изключително трудно да минат през подобно сито.

Докато Никола Минчев, в чиято подкрепа бе този протест, ще спечели с лекота мажоритарни избори в почти всички избирателни райони в България.

Промяната, най-общо, означава България да стане истинска демократична държава, каквато досега не беше. Е, ако ще бъдем истинска демократична държава, няма как да се правим, че мнението на 2,5 млн. души няма никакво значение. Мажоритарен вот или поне силен мажоритарен елемент в сегашната пропорционална система, би трябвало да е една от точките в дневния ред на промяната. Даже една от първите точки.