Трябва експерти от партиите да седнат и да обсъдят бюджета, а "Продължаваме промяната" бягат от експертни разговори, искат шоу.

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с парламентарната си група в централата на партията днес, предавана на живо.

"Въобще няма да има разговор за втори и за трети мандат, ако не го направите по нашия начин", отсече той.

Преди това обаче премина през всички 16 приоритета на ПП, които партията на Кирил Петков и Асен Василев обяви като точки, по които би гласувала заедно с ГЕРБ. Борисов не пропусна да се подиграе с тях:

"Те масирано размахват 16 точки. Три листа, голям формат. Те са една частичка от начина, по който се управлява държавата."

Той подчерта и многократно, че решенията в ГЕРБ не се взимали само от него и по много от точките Кирил Ананиев, Делян Добрев, Томислав Дончев, Даниел Митов и други в партията били против. 

Той се обяви "за" механизъм за разследване на главния прокурор, за увеличаване на минималната работна заплата, на пенсиите, две тарифи за ток, вдигане на данъчния кредит на млади семейства, таван на цената на тока, на газа, ръст на учителските заплати, и пр. Но шеговито се опита да "надцака" предложенията на ПП, илюстрирайки позицията си, че нов бюджет в това НС не трябва да се гледа, за да не се превърне в предизборно наддаване:

"Увеличаване на пенсиите с 20%, за да изпреварват инфлацията? Според мен тя е повече. Да ги увеличим с 30%", отбеляза той. "Минимална заплата 860 лв.? 900 е по-хубаво, кръгло число."

Други от исканията на ПП вече са изпълнени или решени, подчерта той - подкрепа за влизане в Шенген, без увеличение на данъците. Отбеляза че и някои ГЕРБ са ги въвели - като по-високите заплати на лекари и медсестри - но ПП не са ги поддържали, "а сега ги предлагат".

Но подчерта, че всички тези искания са несъвместими с т. 13 от исканията на ПП - а именно бюджетният дефицит да е до 3%. И отбеляза, че този списък игнорира други важни въпроси.

"Няма армията, полицията, няма РЗИ-та, няма нито един друг сектор. Ние пресметнахме финансовия ефект от 16-те точки. Крайният резултат е 5,7 млрд. лв."

И това е при един вариант на поскъпване на пенсиите - при друг харчът ще достигне 7,1 млрд. лева повече от бюджета.

"Приемаме, че те искат нулева година за строителството, няма магистрали, пречиствателни станции, режеме всичко."

Бившият премиер за финал подчерта, че точките на "Продължаваме промяната" са "предизборна реклама".