Комисията по външна политика, която трябваше да се събере вчера, за да разгледа т.нар. френско предложение за Република Северна Македония, ще направи това в сряда - малко преди гласуването на вота на недоверие. Несъстоялото се в понеделник заседание породи множество спекулации и критики от страна на опозицията, че от "Продължаваме промяната" умишлено протакат, като дори са поискали от Министерство на външните работи да предостави на депутатите от комисията превод на постъпилите документи. Затова и се заговори, че заседанието ще се проведе в четвъртък - след вота на недоверие. 

Очакването е заседанието да е закрито - заради постъпилият двустранен протокол между София и Скопие. Днес обаче, с нарочно съобщение, от ПП призоваха външната министърка в оставка Теодора Генчовска ("Има такъв народ") да свали грифа за достъп "За ползване", който ограничава кръгът от лицата, които могат да ги прочетат.

"Призоваваме министър Генчовска да свали секретния гриф. Призоваваме също така МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, публично обявено и от външния министър на Северна Македония Буяр Османи", настояват още от ПП.

Припомняме, че в събота, чрез поредното си тв изявление, лидерът на ИТН Станислав (Слави) Трифонов обяви за "гаранция Франция" предложението на френското председателство за условията, при които България да вдигне ветото си върху присъединителните преговори на РСМ с Евопейския съюз.

Малко по-късно обаче от ПП разпространиха своеобразен отговор, в който обвини доскорошния си коалиционен партньор в говоренето на "неистини". "Г-н Трифонов заблуди българските граждани, че Теодора Генчовска, която той нарича "предложение на "Има такъв народ", не е знаела за условията в предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с МВнР", отвърнаха оттам, прехвърляйки топката в полето на Външно.

А оттам отвърнаха със становище в неделя: "българската страна приветства конструктивния подход на Франция", но "същевременно, все още има определени аспекти в предложените проекти за Преговорна рамка и Заключения на Съвета, по които следва фокусирано да се работи за отстояване на българския интерес. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие".

След което от ведомството на Генчовска призоваха външната комисия към парламента да насрочи заседание, на което "да бъде формулирана консолидирана българска позиция". От външно върнаха топката в полето на Министерския съвет - да вземе решение или евентуално да внесе въпроса за обсъждане на пленарно заседание на Народното събрание. След взето решение от Министерски съвет и/или Народното Събрание, МВнР може да подготви официалната българска позиция за представяне на съответните формати на европейско ниво, настояват оттам. И пропомнят, че има правителствено решение българските представители да не се произнасят по предложението, докато то не бъде обсъдено в Народното събрание.

Днешната опосредствана комуникация между ПП и Генчовска обаче продължи. От МВнР обявиха, че въпросните документи нямат секретен гриф и всеки може да ги прочете и приключи с ново съобщение от управляващата партия. В което става ясно, че от МВнР предоставили "любезно" всички документи и вече можели да се коментират публично. "Благодарим за своевременната реакция на министър Генчовска за избягването на всякакви спекулации и недоразумения. В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол", се посочва обаче в заключение. Отново.

Иначе, както е известно, мненията относно "френското предложение" се лашкат между това е най-доброто предложение и както стана ясно - "гаранция Франция". 

Дневният ред на комисията в сряда е формулиран така: "Представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване". Т.е. решения не се очакват.

България наложи парламентарна резерва в Съвета на ЕС

Същевременно българският зам.-министър на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва по текста на френското предложение, съобщиха от постоянното ни представителство в ЕС. Причина ие необходимостта от произнасянето на българския парламент по въпроса.

Това стана на Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург.

Парламентарната резерва задължава правителството да не изразява становище по проекта на акт в Съвета на ЕС до произнасянето на Народното събрание, но не по-късно от третото заседание на подготвителния орган на Съвета, разглеждащ проекта.

„България благодари за усилията на френското председателство за отразяване на приоритетните за нея елементи в проекта на преговорна рамка за Северна Македония. Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. посредством включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство“, заяви Георгиев.

Франция очаква въпросът да бъде разрешен в близките дни. Основанията за това са големи въпреки сериозния момент в България, заяви делегираният министър по европейските въпроси Клеман Бон, който председателстваше Съвета.

Той обаче отказа да съобщи подробности за дискусиите по въпроса, тъй като ситуацията може да се промени.

„Винаги с Европейската комисия и нашите европейски партньори много ясно се придържаме към принципа, че една преговорна рамка не трябва да съдържа двустранни отношения“, каза Бон в отговор на въпрос.

Министърът бе категоричен, че не може да се твърди, че предложението на Париж е в ущърб на Скопие.

ЕК също очаква пробив до дни, каза нейният зам.-председател Марош Шефчович, отговарящ за административните отношения и перспективи.