"Вашата икономическа философия е "да го духат бедните". Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията. Да намалим бюджетния дефицит, да няма средства. Такава икономическа политика няма да водим, вие я водихте 12 години. Богатите стават по-богати

Това заяви вицепремиерът Асен Василев, коментирайки мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие.

"Трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика. Дефицитът е 4,1% с ковид мерките, 2.5% без тях, вие също гласувахте за този бюджет. Дефицитът е един от най-ниските в ЕС", каза Василев.

Той призна, че има растеж на вноса, но обясни, че това е заради горивата. Василев посочи, че износът също расте с 20% във всички стокови групи. А към трети страни износът е с 27,5%.

 

"Дългът е намален. Ако сега е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ. България има третия най-нисък дълг към БВП – 25%, при максимално позволени 60% от ЕС.

Дългът е нисък, това се дължи и на политика, която и вие сте провеждали. Пенсионерите ги заварихме под линията на бедност, сега вече не са. Вие предлагате на българския народ философията постна пица", каза Василев.

Според него по-балансираната политика, която правителството предлага, е по-добра.  И това се оценява положително както от рейтингови агенции, така и от западните ни партньори.

"Инвестициите за първите три месеца на годината са 883 млн. лв. по данни от БНБ", каза Василев.

И посочи, че това е най-голямата сума за последните 12 години.

Според Василев инфлацията е с 3% под средно европейската и по-ниска в сравнение със „страни от нашата черга”.

До месец и половина администрацията на Министерския съвет ще бъде оптимизирана с над 15%. Това заяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова.

Деница Сачева (ГЕРБ) репликира Василев с думите откъде ще дойдат парите за пенсии в следвщаите 2 години. На това социалният министър Георги Гьоков отговори, че ГЕРБ вече са входирали предложения между първо и второ четене за актуализация на бюджета, които изискват и по-високи разходи.

Василев обясни, че делът на пенсиите е 10,4%, докато в ЕС са 12,7% от БВП.

"Едни 3,9 млрд. не отиват в кюлчета и касички", обясни Василев по повод финансирането на увеличението на пенсиите.

Той допълни, че се извинява за грубото си изказване, но призова ГЕРБ да се извинят за грубата си политика.

Румен Гечев (БСП) заяви, че ГЕРБ нямат основание да искат вот на недоверие по фискални причини.

"Параметрите на България не ви дават никакво основание да твърдите, че се намираме в някаква криза и дестабилизация на финансовите показатели. Ако се приеме да расте дългът с допълнителен заем от 2 милиарда и нещо лева тази година, то е заради това, че март месец догодина ще бъде изплатен дългът", обясни той.

По думите му инфлацията ще намалее до края на годината. Гечев уточни, че цените на някои основни групи хранителни стоки вече намаляват.

"Многократно обяснихме, че няма как да бъдат наложени санкции на България заради това, че бюджетният дефицит е 4,1, а не 3 процента", коментира депутатът.

Той каза, че и дефицитите, и дълговете на другите европейски страни са по-големи.