"Днес ще прилагаме правилника в цялата му строгост. Предстоят важни гласувания. Надявам се, че няма да има народни представители, които да бъдат лишени от правото си на глас".

Това заяви председателят на парламента Мирослав Иванов в началото на пленарното заседание, посветено на дебата за вота на недоверие срещу кабинета.

ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" имат общо 125 депутати. Ако 5 от тях гласуват "против", "въздържал се" или не участват в гласуването - при изгонване от залата, примерно - вотът не минава и правителството остава. За да падне правителството 121 депутати трябва да гласуват "за" вота.

Ето какво се казва в парламентарния правилник:

Чл. 159. (1) Председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три заседания, народен представител, който:

1.оскърбява Народното събрание, членовете на Министерския съвет, президента или вицепрезидента на Републиката или други органи на държавна власт;

2. призовава към или упражнява насилие в залата или в сградата на Народното събрание.

С други думи - има вероятност ако се стигне до физически сблъсъци в парламента, каквито има в последните дни, да има изгонени депутати, които да не могат да участват в гласуването на вота на недоверие утре или вдругиден.

Иванов припомни, че в петък, когато имаше физически сблъсъци, вече е предупредил, че няма да гони депутати, но това е последният компромис, който прави.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви в декларация:

"Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията трябва да бъде подплатено с дела, а не с фалшиви фрази. От вчера и президента е ГЕРБ и ДПС. Защото е свободен, независим и казва истината. Грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев".

Според Балабанов назначенията на върха на властта се правят от семейни кръгове, които разпределят постовете помежду си.

"Доказателствата за национално председателство са налице. Френското предложение изчиства гузната съвест на неговия архитект Кирил Петков. Къде е българското предложение?", каза Балабанов.

Според него предложението казва "вие пуснете Северна Македония, пък ние ще ви обещаем".

Премиерът Кирил Петков коментира мотивите за вота на недоверие, внесен от ГЕРБ и свързан с икономическата политика на кабинета като "чудновати". Според него България има по-висок икономически растеж от Германия. За пореден път той повтори, че дългът на България намалява.

"Причините за вота са други. Отвоюването на границата на "Капитан Андреево". Разкрихме милиарди за пътища, раздадени незаконно. Или може би вотът е за първите стъпки на съдебната реформа. Закрихме специализираният съд и прокуратурата, закрихме златните паспорти, входира ли сме нов закон за КОКПНПИ. Заложили сме механизъм за разследване на главния прокурор", каза Петков.

Той изтъкна и реалната диверсификация от руски газ.

"Гръцката връзка, която вие не можахте да построите толкова години, ще бъде готова през юли. Започнахме разследване за "Турски поток", каза още Петков.

Той припомни, че има реална опасност държавата да бъде вкарана в политическа криза по време на война.

Той призва депутатите от "Има такъв народ" да се сетят за своята клетва като депутати, в която няма "нито г-н Борисов, нито г-н Трифонов, нито г-н Доган, нито г-жа Митрофанова".

След премиера думата взе Никола Минчев. Той припомни, че досега нито един вот на недоверие не е бил успешен. Той зададе въпроса как ще повлияе падане на правителството върху националната сигурност.

"Миналата седмица беше генералната репетиция. Тази седмица е поправителният", каза Минчев.

По време да дебата тактиката на управляващите бе да се изказват най-вече министрите, тъй като те могат да го правят по всяко време и не са ограничени във времето. Същевременно от ГЕРБ пък си правеха реплики едни на други, за да дадат възможност на ораторите си да правят дуплики, които също не влизат във времето на групата по правилник.

Вицепремиерът Асен Василев очаква подкрепа за правителството от депутатите на "Има такъв народ" при предстоящото гласуване на вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. Това Василев коментира пред журналисти в парламента.

"Всеки депутат носи глава на раменете си, има сърце, трябва да реши какво според него е най-добре за България", каза Василев във връзка с очакваната подкрепа от шестте народни представители, напуснали ПГ "Има такъв народ".

Василев посочи, че ако се следят изказванията в пленарната зала, би следвало правителството да устои на вота, тъй като до този момент имало само две изказвания - това на Кирил Ананиев и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, които по думите му са доста несъстоятелни. 

На въпрос дали са водени разговори той да бъде министър-председател, Василев уточни, че подобни разговори не са водени. 

"Отношението към това правителство го изразихме още преди ГЕРБ да внесат вот на недоверие. Ако може да спрете да се упражнявате, че сме в коалиция с тях. Нашият вот за недоверие е по две точки - лоша финансова политика и темата "Северна Македония".

Беше нарушено коалиционното споразумение. Нашето оттегляне на доверието е заради Кирил Петков и Асен Василев. Кирил Петков еднолично работеше с ятото си от съветнички срещу националния интерес. Всякакви други глупости са просто глупости".

Това заяви Тошко Йорданов ("Има такъв народ").

"Искате да свалите това правителство, защото сме качили пенсиите на 467 лв., заплатите на лекарите на 2 хил. лв., на медицинските сестри 1 500 лв. Казвате, че това е проинфлационно. В последните няколко месеца трябва да ви се извиним, че с 55% се е качила цената на петрола", отговори му Петков.

И заяви, че икономическият растеж за първите три месеца е 4%.

"Това с Македония го чухме 1800 пъти, тези хора се упражняват на една дъвка. Поискаха 40% от оценката за милиардите за пътища да бъде в една тъмна стая в МРРБ. Е, не ви се получи, съжалява, Парите не отидоха там, където се бяхте договорили да отидат", каза още Петков.

Според него вотът на недоверие зависи от 4 човека, които не са тук.

"Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат  тези строителни милиарди. Г-жа Митрофанова не е толкова страшна, някой път може да не я слушате. В утрешния ден обаче от вас зависи. Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика да зависи от 4 смс-а, които не са в тази зала", каза Петков и добави, че четвъртият СМС ще е от Слави Трифонов.

Тома Биков (ГЕРБ) отговори, че правосъдието вече е дошло, защото съдът обяви ареста на Борисов за незаконен.

"Вашето правителство ще остане като анекдот. В историята пише за някой, който е направил нещо", каза Биков.

Асен Василев му отговори:

"Спомням си една ваша книга, "Карикатура на диктатор", за г-н Борисов. Как станахте вие карикатура на този диктатор?"

Биков не му остана длъжен:

"Не е книга, а е статия. Какъв съм станал не е ваша работа. Знаете ли кога започнах да симпатизирам на г-н Борисов? По времето на управлението на БСП, когато г-н Орешарски беше премиер. Тогава разбрах, че голямата промяна обикновено е подмяна.

Ако сега бях критик на г-н Борисов в рамките на вашето управление пак щях да го харесвам. Толкова хубава работа ни вършите вече една година, че успяхме да си оправим и партията. И сме готови да управляваме още веднъж, не е задължително да се случи". 

Когато сменяш нещо трябва да знаеш какво идва след това.  Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"След твърде дългата доминация на една политическа сила демократичният процес трябва да се нормализира. Македония е фундаментална тема за българското самосъзнание. Позволихме да бъде експлоатирана.

Стигаме до точката, която имаме едно добро, дори много добро предложение и не можем да го разгледаме. Българската политическа система продължава да се занимава с това има ли предателство. Това е неспособност да вземаме решение. Трябва да възстановим нормалния демократичен процес и той да произвежда добри решения. Ние сме далеч от това състояние.

Демокрацията залага, че властта трябва да се сменя. Влизането на нова генерация в политиката е изключително важно. Този процес няма алтернатива, назад не можем да се върнем. Никой не каза да се върне предишното управление.

България трябва да продължи напред. Ще гласуваме правителството да остане, а парламентът да води диалог. Няма да бъде лесно, но този път няма алтернатива", каза Иванов.

Дебатите продължиха повече от 8 часа. Вотътт на недоверие ще се гласува уттре вечер в 19,10 ч.