Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов влезе в остър спор с премиера Кирил Петков по време на дебатите за вота на недоверие в парламента.

Поводът за пореден път бяха плащанията към строителните фирми.

Караджов изтъкна, че в личен разговор премиерът му обяснил, че иска Народното събрание да одобрява плащанията към строителните фирми, защото "не иска, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите". Сградата срещу правителството е тази на президентството.

"Когато Кирил Петков поиска най-ниската цена да е единствен критерий, казах "Това е прекрасна идея, въведете я с постановление или закон". Защо не въведохме тази идея с постановление на министерски съвет?

Защо да важи само за МРРБ, а не за всички министерства, Агенция "Митници", НАП и всички държавни агенции и фирми. Няма нито една структура, която да е заложила само на "най-ниска цена" като критерий за избор.

Напротив, при някои от тях цената дори има по-малка тежест от качеството. Защо моите служители да не могат да предложат 60:40. Вие сте Ubermenschen, ние сме нисши, както Хитлер и Гьобелс тръгнаха", каза още Караджов.

И допълни:

"Оттам е тръгнало принизяването на едни хора, обиждането на чалгари и нисши същества. Нисшите същества са все крадливи и лоши".

Петков не отговори на твърденията за президента, но повтори твърдението си за свой разговор със Слави Трифонов по повод регионалния министър:

"Когато попитах Слави Трифонов защо иска 40% тежест на други фактори, той ми каза: Ти нямаш проблем с г-н Караджов, имаш проблем с мен. Защото г-н Караджов е просто един брокер".

Петков разказа как е можел да бетонира правителството:

"Първа стъпка - плащаме 3,9 млрд. лв. на г-н Караджов и веднага г-н Тошко Йорданов забравя за Македония.

Втора стъпка - вдигаме телефона на г-н Борисов и му казваме, добре, няма да ви разследваме. Дясната страна млъква и става по-подредена от най-добрия коалиционен партньор.

А от ДПС - единственото, за което не трябва да се говори, е Магнитски. Там е голямото притеснение и големият страх".

Караджов припомни, че разплащането с пътните фирми е било договорено още във времето, когато Асен Василев е бил служебен министър на финансите.

"В предложението не пише за контрол, не пише за каквато и да е междуведомствена комисия", припомни Караджов.

Той посочи, че тогава Василев не е предлагал никакъв контрол.

"За мен корупцията си е корупция винаги, независимо от кого се прави, аз не знам дали това важи и за "Продължаваме Промяната", но знам, че ако някой прокарва интересите на пътностроителните фирми, това не съм нито аз, нито "Има такъв народ".

И ако някой е брокер това не съм нито аз, нито ИТН, брокерите сте започнали работа още през лятото на 2021 г. и като ви гледам и досега не сте спирали", каза Гроздан Караджов.