Ще бъде ли успешен вотът на недоверие – за пръв път? Всички погледи са вперени в онези петима митични народни представители, които Кирил Петков се надява да не подкрепят опозицията. Или поне да не дойдат на работа в този ден или да отскочат до кафенето по време на сюблимния момент.

Вчера се проведоха дебатите, а гласуването се очаква да е днес привечер – когато под прозорците на Народното събрание пак ще има две прояви – една в подкрепа на кабинета и една против.

Както е известно, за да мине вотът, то той трябва да е подкрепен от 121 депутати. Публичните заявки на ГЕРБ (вносител на вота), ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ са, че ще гласуват със „за“. Те заедно разполагат със 125 гласа, след като от партията на Станислав (Слави) Трифонов се отцепиха шестима.

Има ли още пне 5 народни представители, склонни да удължат живота на това правителство, днес повече от всеки друг ден от изминалата седмица, е повод за множество кулоарни спекулации.

Още през уикенда вече отцепили се от ИТН депутати разказаха, че дори и от партията на Костадин Костадинов имало техни колеги, готови да не подкрепят вота. И така започна „преброяването“, при което бе завъртяно името на младата депутатка от Велико Търново Цвета Гуланова, както и това на вярната съратничка и чест обект на внимание в социалните мрежи – Елена Гунчева. Гунчева е в болничен и ще се появи ли днес – засега е неизвестно. Пред Клуб Z Гуланова бе лаконична:

"Ще гласувам с парламентарната си група."

Неизвестно е и дали липсващият от известно време насам, в т.ч. и за дебата вчера Делян Пеевски ще се яви на работа – за да подкрепи партията си ДПС.

Парламентарната група на ИТН вече напуснаха Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов и Кирил Симеонов. Председателят на ПГ Тошко Йорданов обяви, че останалите 19 народни представители остават единни. Но пък вчера сутрин подметна, че трима депутати от групата са получавали sms-и за подкрепа на кабинета буквално до преди старта на дебата. И така кулоарите завъртяха имената на нови възможни отцепници - бургаската депутатка Златомира Мострова и д-р Ивайло Христов. Двамата не бяха открити за коментар, но от формацията им неофициално заявиха, че не очакват изненади от тях. 

На практика за да не мине вотът, са нужни 5 гласа "против", "въздържал се" или просто 5-ма отсъстващи депутати.