Светият синод на БПЦ с "духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно  общение с Православната църква на Северна Македония".

Това съобщават от синода след днешно редовно заседание в пълен състав. 

Писма по повода у нас са дошли от Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий. Те касаят каноническия статут на църквата на съседите, която, както е известно, няма автокефалия.

На 10 май Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква". Досега тя не беше призната от никоя православна църква.

Така, най-грубо казано, църквите признават МПЦ и вече ще могат да служат заедно с нея.

Оттук нататък обаче ще трябва да се уредят административните въпроси между нея и Сръбската православна църква.

За разрешаване напред се оставя щекотливият въпрос какво ще е името на Православната църква на Северна Македония (дали Охридска архиепископия или нещо друго, б.р.), става ясно още от приетото от българския синод.

Ето и съобщението:

"Днес на свое заседание, пълен състав (прот. №2), Св. Синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване реши: 

Българската православна църква - Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно  общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан." 

С друго решение от днес синодът приема представено от небезизвестния архимандрит Дионисий (Мишев) покайно писмо. То се приема, и се определя Дионисий да бъде пратен в Рилския манастир за срок от една година.

Духовникът бе дейна фигура на повечето протести от лятото на 2020 г. в София, включително  - и в нещо като спонтанен палатков лагер, който се образува пред Съдебната палата.

Ето и това съобщение:

"Днес на свое заседание, пълен състав (прот. №2), Св. Синод разгледа покайно писмо на архим. Дионисий (Мишев) и след проведено гласуване реши: 

Приема покаянието на архим. Дионисий (Мишев) като определя място на пребиваването му Рилската св. Обител за изпитателен срок от една година. 

По отношение на определеното място за изпитателен срок имаше един глас против - този на Неврокопския митрополит Серафим."