Парламентът не събра кворум след три опита и заседанието днес бе провалено. Причината бе отсъствието на депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", които са известни като "новото мнозинство", откакто заедно свалиха от поста му шефа на парламента Никола Минчев.

Тези четири партии общо имат 125 депутати. В залата имаше 115 депутати (всички налични на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП) при необходими поне 121.

"Къде е новото мнозинство", провикна се депутат от залата, докато вървеше опит за регистрация.

Именно процедурни правила за избор на нов председател бе първа точка от дневния ред и вероятно предложения на имена за подлагане на гласуване. Нито една партия не бе подготвила своя кандидатура. От "Продължаваме промяната" заявиха, че подкрепят Минчев, но няма да го издигат, за да дадат възможност на новото мнозинство, което го свали, да избере нов председател.

Преди заседанието и от ГЕРБ заявиха, че няма да издигат председател, а Ива Митева (ИТН), чийто съпартийци спрягаха за мястото на Никола Минчев, обяви, че ИТН ще поиска отпадане на точката от дневния ред. И тъй като ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" имат мнозинство, така и не се разбра защо просто не се разбраха да приемат искането на ИТН.

"Въпросът е към управляващите. Винаги в Народното събрание се е твърдяло, което е и вярно, че кворумът е отговорност на управляващите. Защо този въпрос го задавате на опозицията"?

Това коментира в кулоарите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Истината обаче е, че твърдението е друго - кворумът е задължение на мнозинството. А всички 4 партии, които гласуваха за свалянето на Минчев обясниха, че го правят точно за да покажат, че управляващите вече нямат мнозинство.

Подобно бе и обяснението на Ива Митева ("Има такъв народ", която изтъкна, че нейната партия е опозиция,

От ГЕРБ пък напуснаха сградата на парламента, обявявайки, че в 11 ч. ще дадат брифинг в централата на партията.

БСП призова новото мнозинство да влезе в зала. Призивът отправи председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Той изтъкна, че българската държава очаква решения, а не скандали. И заяви, че от четвъртък, когато бе свален Минчев, има друго мнозинство и ангажимент не е на "Продължаваме промяната", на БСП и на "Демократична България" да осигурява кворума.

"Да влизат в зала и да гласуват законите, да гласуват правилата за избор на КПКОНПИ. Корупцията трябва да се бори", подчерта той.

Свиленски обърна внимание, че това ново мнозинство не иска бъгарските граждани да бъдат компенсирани заради кризата. Той заяви, че четвърта точка е предвиждала процедурни правила за председател на КПКОНПИ.

"Не искат да има избран председател на КПКОНПИ. Това беше причината да има вот на недоверие. Това беше причината да бъде свален Никола Минчев.

Това беше причината българският парламент да не работи и да отидем на избори в безвремие три, шест, девет месеца, една година, да няма председател на КПКОНПИ, да няма иззети свръхпечалби от енергийните дружества, да няма европейски средства за България", каза Свиленски.

Според него миналата седмица новото мнозинство в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН, "Възраждане" са искали извънредни заседания в събота и в неделя, защото е важно да има председател на парламента.

Всеизвестно е, че ГЕРБ остро се противопоставя на избора на вътрешния министър Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия.

"Днес  няма в залата, днес искат да няма председател, днес искат да има безвремие, хаос, да няма подредена държава", заяви още Свиленски.

Той обърна внимание, че довечера има вот на недоверие и очаква, че те ще постъпят безотговорно и няма да се явят в зала от страх да не загубят вота.

"26 народни представители от БСП ще бъдем довечера заедно. БСП като парламентарна група е единна и ще подкрепим правителството, няма да подкрепим вота. Надявам се до довечера и други народни представители да се присъединят и да подкрепят правителството, добави Свиленски.

Управляващата опозиция координирано бойкотира заседанието. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Аргументът на председателския съвет беше, че ако първа точка в дневния ред е избор на нов председател на парламента, това може да нагнети обществената обстановка. Тоест си казват, че се страхуват от улицата", добави той.

Интересно е дали довечера, когато трябва да се гласува вотът на недоверие, а отвън ще има протести, ще има кворум. Депутати от управляващата коалиция допуснаха, че гласуване довечера няма да има - за да се избегне именно демонстрацията в подкрепа на правителството. Макар, ако има съглашение в т.нар. ново мнозинство, съдейки по заявката на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че довечера депутатите му ще са в зала за вота, това ще направят и останалите напуснали днес.