Румен Радев няма демократични позиции, няма визия и концепция за развитието на България.

Това е позицията на Станка Желева, дъщерята на покойния Желю Желев - първия демократично избран президент.

Тя написа силно критично писмо към действащия държавен глава, което публикува вчера във фейсбук.

"Дълбоко уважавам, президентската институция, но Вашите действия и решения напълно рушат общественото доверие в нея", се казва в него.

И още:

"Поради вашата политическа некомпетентност и дълбоко русофилство, Вие просто (може би без да и го осъзнавате) се превърнахте в инструмент на специална операция за дискредитиране на зараждащата се нова проевропейска, независима политическа класа, бореща се за свободна, независима и демократична България, част от семейството на ЕС и НАТО."

Тя заявява и че ще подкрепи правителството.

"Искам да живея в демократична, независима и свободна България - част от Европа и моите европейски ценности да бъдат защитени. Не желая да допусна България да бъде заложница на руските геополитически интереси заради корумпирани политици и военни, подчинени на Москва.

Ще изляза да подкрепя правителството на “Продължаваме промяната”, защото въпреки тяхната неопитност и допуснатите грешки, сред тях виждам хора с чисти сърца и ръце, с желание за истинска промяна в България и за откъсване от отровния проруски олигархичен модел на управление, в чието олицетворение се превръщате!", пише Станка Желева.

„Това писмо е написано, защото, според мен е тревожно това, което се случва в момента, тревожна е позицията на президента. Той трябва да уравновесява нещата и България да върви към Европа, към демокрация”, коментира в сряда сутрин по Нова тв мотивацията си тя.

„Скандално е, че президентът не излезе да заеме позиция срещу арогантното поведение на руската посланичка. Как не излезе и не каза, че посланик не може да се държи по този начин?

„Именно поради позицията на президента има толкова висок процент на хора, които не осъждат войната. Генерал Радев е един военен. Сигурно е много талантлив пилот. Но президентската институция е друго.

Този човек няма визия, концепция за България. Не мога да приема, че този човек не може да осъди поведението на руския посланик”, добави Желева.

Тя отправи критики и към Стефан Янев.

„Неговото протеже – генерал Янев, само преди 2 дни направи партия, която ще участва на избори и иска да обере целия вот на националисти. Индиректно казаха, че е по-скоро на страната на Русия”, коментира Желева.

„Президентството прилича на казарма – има само военни, хора, които работят за различни служби. Може утре да обяви военно положение. Този човек няма демократични позиции”, смята Желева.

Попитана за сближените позиции на президентството с ГЕРБ, тя каза: „Цялото задкулисие е свързано с тях. Както сближиха позиции „Възраждане” и ДПС”.