“Призивът на ГЕРБ в подкрепа на френското предложение за българското вето върху Северна Македония е ясен сигнал, който може да постави на една линия управляващи и опозиция."

Това заяви източник от Европейската комисия в отговор на въпрос на Клуб Z - дали на утрешната среща “ЕС-Западни Балкани” и по-късно на Европейския съвет в Брюксел може да се очаква решение на проблема.

Източникът определи това като положителна тенденция. И допълни, че очаква решение на българския парламент. В случай, че то бъде взето, трябва да се свика заседание на постоянните представители на страните членки, а след това и Съветът на ЕС. Може обаче и да се процедира гъвкаво, включително на писмена процедура.

Дипломатът допълни, че двустранните въпроси в ЕС са част от него, откакто той съществува. Често те се оказват по-важен фактор от реформите, извършени от от страната-кандидат. Той имаше предвид спора между София и Скопие.

"Това е реалността и тя е част от правилата", заключи представителят на ЕК.

И допълни, че френското предложение е единственото на масата, по което може да се намери решение.

"Българите не са доволни, в Северна Македония не са доволни, но трябва да си поставим въпроса - дали то може да се реализира", изтъкна той.

Същевременно стана ясно, че сръбският президент Александър Вучич и премиерите Димитър Ковачевски на Северна Македония и Еди Рама на Албания ще участват в срещата „ЕС-Западни Балкани“ утре в Брюксел. Тримата плашеха с бойкот заради българското вето.