Външните министри от Г7 се събират за десети път тази година. Този път разговорите им се провеждат в Мюнстер и домакин е германската външна министърка Аналена Бербок.

Министрите от Германия, Франция, Великобритания, Канада, Япония, САЩ и Италия ще обсъждат най-вече войната в Украйна. Една трета от електро- и топлоцентралите на страната бяха разрушени от руски ракети и Г7 ще търси решение на това как да се снабдят хората в Украйна с ток и топлина за зимата. Зимната помощ ще се координира на ниво Г7, а за енергийната инфраструктура ще бъде привлечен и ЕС.

Тази сутрин бе обсъдена и „зърнената война“, както я нарече Аналена Бербок. Русия блокира износа на украинско жито и освободи блокадата чак след намесата на Турция и ООН.

„Москва трябва да спре с изнудването на целия свят. Дали семействата в Ливан, Нигер или Бангладеш са в състояние да си купят хляб не бива да зависи от военните планове на Русия“, заяви Аналена Бербок.

На срещата е представен и Африканският съюз.

С министрите от Кения и Гана Г7 ще обсъди сигурността на доставките на храни.

Довечера министрите от Г7 ще обсъдят и отношенията с Китай. Тема ще е и инвестицията на китайската държавна компания Cosco в пристанището на Хамбург. Това предизвика доста спорове сред партньорите на Германия, но и в управляващата коалиция.

В статия за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ германският канцлер Олаф Шолц обяви днес преди отпътуването си за визита в Пекин новата германска стратегия спрямо Китай. Той се обяви против изцяло откъсване на бизнеса от Китай, но според него трябва да се премахнат едностранните зависимости. Освен бизнес-отношенията в Мюнстер министрите от Г7 ще обсъдят и ситуацията в Тайван.