Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев е задържан от колегите си на 11 май 2021 г. незаконно. Това става ясно от решение на Софийския районен съд, който отменя тогавашната заповед за арест.

Историята

На 11 май м.г. дирекция "Вътрешна сигурност" и прокуратурата се стоварват върху Тенев, който тогава оглавява Охранителна полиция - Асеновград. Заповедта е в последния ден на кабинета "Борисов- 3 " и е - казват - последната, подписана от вътрешния министър Христо Терзийски.

Обвиненията са богата гама  - от това, че от февруари до 28 април той получил безвъзмездно от община Асеновград нови камери за сградата на РУ - Асеновград, и 4 гуми за служебната “Лада Нива” на обща стойност 10 500 лева,. което според разследващите е престъпление по служба...

Та, до абсолютната "класика" за служители на МВР, военни и др. подобни - че в хасковското село Крум е държал без разрешение 554 патрона за огнестрелни оръжия. В селото кметица е съпругата на Тенев.

В местни медии се появяват информации и за най-екзотичното разследване срещу него - че Тенев поръчвал на ходжа черни магии срещу ексвътрешния министър Младен Маринов.

Шестима следователи работят по казуса с Тенев тогава, извършени са 9 обиска. Прокуратурата тогава също го задържа за 72 часа.

Това, което сега Районен съд-София отменя, е заповедта за полицейско задържане.

Иначе Тенев е стар "приятел" на ГЕРБ - той е уволнен първо от вътрешния министър Цветан Цветанов като зам.-шеф на столичната "Пътна полиция" и след години съдебни битки осъжда министерството. Тенев беше върнат на работа като директор през 2014 г. 

Какво казва съдът

Сега СРС приема, че в заповедта е посочено, че е задържан, защото за неустановен период на 2021 г. е осъществил престъпление по служба - по чл.282 от НК.

В заповедта обаче не са изложени фактически основания за задържането на полицейския началник.

Освен това:

"В процесната заповед за задържане липсва посочване на правото на задържаното лице на медицинска помощ и на телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане."

Това съдът намира за съществено процесуално нарушение и само по себе си - за достатъчно основание за отмяна на заповедта.

Не са уважени само два адквокатски хонорара, претендирани от Тенев и защитника му - 300 и 100 лв.

Решението може да се обжалва пред Административен съд-София град.