Завръщането на масовото използване на хартиената бюлетина вече е отприщено. Днес парламентарната комисия по правните въпроси прие в спешен порядък на първо четене внесените общо три законопроекта за изменения в Изборния кодекс, сред които и този на БСП, подкрепян и от ГЕРБ и ДПС, с който избирателите да имат право да избират дали искат да гласуват с машина или с бюлетина.

Това се случи на фона на многократното изтъкване, че има събрана подписка с подписите на 111 000 души, който си искат хартията. За чието наличие обявиха преди време лица като главния редактор на "цветния" сайт ПИК Недялко Недялков, този на "Труд" - Петьо Блъсков, Соня Колтиклиева, ММА боецът Станислав Недялков-Стъки, Мария Карагьозова, обединени в "Консервативно-патриотично движение". Въпросните внесоха въпросната подписка в деловодството на миналия парламент, а преди седмица се срещнаха и с председателя на новия - Вежди Рашидов (ГЕРБ), като получиха подкрепа и от Движението.

Тази подписка стана повод за дискусия днес по време на заседанието на комисията, след като Надежда Йорданова ("Демократична България") поиска да се запознае с нея, за да може да вземе "информирано решение" преди да гласува. По думите й тя била неоткриваема. От предоставената й в хода на комисията информация имало няколко странички с подписи. Самата Йорданова изтъкна, че има опит в събирането на подписки и това предполагало десетки класьори с имена. А колегата й Божидар Божанов допълни, че видимо в наличната информация имало "възрастна жена, 39-и набор, с почерк на ученичка".

Със или без въпросната подписка, която трябваше да подплати исканията на ГЕРБ, БСП и ДПС, внесените проекти за изменения в ИК са факт и депутатите понечиха да ги обсъдят. Бившият председател на комисията - Милен Матеев ("Продължаваме промяната") обаче възрази, повтаряйки тезата си от дебата в пленарна зала от сутринта - проектите не са минали през задължителното според правилника за дейността на парламента обществено обсъждане, по тях няма становища. Възрази Анна Александрова (ГЕРБ) - били. В миналия парламент. 

"Тук сме да работим, а не за да следваме буквата на закона, защото някои от вас не спазиха конституцията и станаха премиери", мотивира се юристката, като под последното се визираше казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. 

На което Матеев й отговори, че това е станало по време на комисия, без кворум и само между единомишлениците за връщането на смесеното гласуване (Което е факт - ПП, ДБ и "Има такъв народ" тогава бойкотираха умишлено заседанията на комисията и тя не събираше кворум, б.р.).

Въпреки това обаче така предложеният дневен ред от новия председател Радомир Чолаков (ГЕРБ) бе приет. И представителите на ПП демонстративно напуснаха комисията. Което роди и куриоз - не участваха в гласуването, когато останалите приеха антикорупционното законодателство, предложено и от ПП, и от служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

Иначе, дебатът по изборното законодателство бе вече до болка познатият - колко избиратели е отблъснала машината (ако), може ли да се има доверие, че не е манипулирана и пр. 

Хамид Хамид (ДПС) отново предложи стара идея на Движението, която веднъж срещна половинчата подкрепа от ГЕРБ, но потъна в небитието - да се гласува с хартиена бюлетина, но отчитането на резултата да е машинно. Т.е. чрез сканиращо устройство.

"Машината сама говори: "Заповядайте! Добре дошли! Приятен ден!", обрисува той.

И даде пример с ТОТО-то:

"Моделът работи много добре в спортния тотализатор - ако не попълните точно 6 числа, машинката ще ви го върне".

Сканиращите устройства ще са евтини, според Хамид, но "разбира се, няма как да го въведем преди следващи избори, защото в последните години ги правим често" - обяви още той. Машинното броене всъщност е съвсем друг вид изборен процес.

Очаква се още в петък измененията в ИК да влязат в пленарна зала за гласуване. И да минат.