"Тези машини, които у нас породиха манипулации за изборния процес, ние няма да ги допуснем повече до избори!".

Тази категорична заявка даде депутатът от ДПС и зам.-председател на партията Йордан Цонев пред Нова тв днес. И лансира отново идеята на Движението - да се въведат сканиращи хартиената бюлетина устройства, а не сегашните. Която ДПС предложи отново по време на заседанието на правната комисия в сряда, на която Изборният кодекс бе "отворен" за пореден ремонт на ремонта.

"Нашите избиратели свикнаха с машините - на всички избори с машини повишаваме резултата си, в Турция сме добре. Никога не сме искали тези машини. С тях гласуват само за (Николас) Мадуро във Венецуела" - продължи Цонев в отговор на въпроса как от поддръжници на машинния вот, от ДПС станаха противници.

Така и не стана ясно у кого точно сред народонаселението са породени манипулации в изборния процес със сегашните устройства. На ДПС обаче това споделяли по време на кампанията, по думите на Цонев, и гласоподаватели на Движението, и на БСП. Тези на ГЕРБ също нямали доверие, изброи той. "Софтуерни специалисти ни казват, че може лесно да се манипулира този софтуер", заяви още депутатът.

"Ние искахме и ще продължим да искаме машини които броят бюлетините и които връщат невалидните бюлетини", отсече той. 

"30 години от 32 произвеждаме избори по този начин. Кога стана бюлетината контролирана", възмути се Цонев.

Дали предложението на ДПС за елиминиране на машината ще срещне подкрепата на ГЕРБ и БСП, предстои да видим. В сряда от Движението заявиха, че ако се възприеме, то по този начин ще можем да гласуваме далеч във времето.

- Това новата коалиция ли е?, бе попитан Цонев по отношение на т.нар. Хартиена коалиция.

"Докато ние се замеряме с измислени коалиции, хората чакат онази, която ще реши проблемите. "Продължаваме промяната" казват ние няма да подкрепим победилата, обаче победилата да подкрепи нас. Това е абсолютен нонсенс".

"Ако първите два мандата не се реализират, третият мандат си го представям като някаква форма на антикризисен кабинет с кратък мандат", посочи още депутатът. И даде своята формула, според вчерашното гласуване за помощ за Украйна: "Най-добрият вариант е 173 депутата да направят кабинет - евроатлантическата коалиция. Това е волята на народа."

За Цонев имало симулиране на съдебна и антикорупционна реформа (от страна на ПП и "Демократична България"):

"Искат "стани да седна", овладяване на определени постове - не искат антикорупционно законодателство. Внесохме в предния парламент няколко закона, в т.ч. за инхаус - не ги подкрепиха, останаха си да работят с инхауса. Внесохме проект на конституция - пак не".

- Те ще искат без (Иван) Гешев. Вие къде сте?

"Там сме, където е конституцията. Като се промени - ок. Гешев да си ходи и да седне друг - ми какво решаваме? Ние имаме проблем с това как е структурирана съдебната система и прокуратурата. И след това да се говори персонално. Въобще не го погледнаха, не го погледнаха. Не ги устройва. Съжалявам!", сложи точката Цонев.