Германският министър на икономиката Роберт Хабек задейства днес втора степен от кризисния план на страната за действие при газова криза. Така наречената степен „Тревога“ следва вече обявената през март степен „Ранно предупреждение“. Третата и последната степен на плана предвижда правителството да разпределя доставките на газ за индустрията и домакинствата.

Степен „Тревога“ означава, че има сериозен проблем с газовите доставки в Германия и количеството газ на пазара е по-малко от търсенето. Въпреки това се смята, че пазарът все още може да регулира ситуацията и да намери нужните газови доставки.

„В момента газ все още се намира и пълним газохранилищата. Но зимата идва“, предупреди Хабек.

Намаляването на доставките на газ от Русия с 60% представляват „икономически удар от страна на Путин“, посочи още министърът.

Стратегията му е да провокира несигурност, да увеличава цените на енергията и да предизвиква разделение в обществата и в ЕС.

"Ние сме в газова криза. Газът вече е недостатъчен. Цените в момента са много високи  итрябва да се настроим за още увеличаване", предупреди още министърът.

Приоритет на страната в момента е да се напълнят газохранилищата.

"Всички потребители на газ – както домакинствата, така и индустрията, трябва да се опитат да намалят максимално потреблението и да пестят“, призова още Хабек.

Механизмът, който предвижда енергийнит еконцерни да прехвърлят повишаването на цената на газа директно на потребителя, все още не е задействан и цената се регулира. Той обаче може да бъде задействан, ако пазарът е застрашен от колапс. 

Ако Русия продължи да подава само 40% газ през „Северен поток“ 1, газохранилищата няма д амогат да се напълнят до декември без допълнителни мерки, посочи още Хабек.