Общински съвет в Пловдив одобри параметрите на заем за довършването на стадионите "Ботев" и "Локомотив" и за строителството на нов плувен комплекс, предаде БТА.

Той е в размер от близо 44 милиона лева, от които по 12 млн. за двата стадиона - съответно "Христо Ботев" и "Локомотив", и 20 млн. за плувния комплекс, като за него ще се търси финансиране от Фонда за устойчиво градско развитие.

Всяко перо от заема ще е с максималната лихва от 3 на сто и 20-годишен срок за погасяване.

Общинските съветници от БСП предложиха да се поискат пари за тези обекти от държавата. Те уточниха, че за арената на "канарчетата", освен тази сума, ще бъдат необходими още 16 млн. лева за довършването му.

Социалистите попитаха защо се строят стадиони само на тези два футболни клуба, след като от подкрепа се нуждаят и останалите два - на "Спартак" и "Марица", както и за други спортове извън футбола и плуването. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров отговори, че предпроектното проучване за стадион "Христо Ботев" показва, че са необходими 53 милиона за довършването му. По думите му 25 милиона са отпуснати от държавата (по времето на Бойко Борисов, бел. ред.), а гласуваните днес 12 милиона ще са за цялостна козирка, за да могат да се играят мачове от евротурнирите и Първа лига.

На стадиона на "Марица" сме проектирали трибуната и козирката, каза Димитров. Той обясни, че концесионерът на ст. "Спартак" иска да се направи нова концесия. Строят се две зали за волейбол и баскетбол в район "Западен", каза още кметът.

През миналата есен Община Пловдив отпусна близо 6 милиона лева от бюджета си за стадионите на вечните пловдивски съперници. По предварителни разчети и двата вече трябваше да са готови.