Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда българският парламент да гласува в близките часове предложението на Париж за сваляне на ветото за начало на преговорите с Република Северна Македония (РСМ).

Ако то мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина, каза той след първия ден на Европейския съвет в Брюксел.

Форумът на европейските лидери бе предшестван от среща на върха „ЕС-Западни Балкани“.

“Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува", изтъкна Макрон, чиято страна до 30 юни е ротационен председател на Съвета на ЕС.

След което каза:

“Дали това е справедливо спрямо Северна Македония? Ще ви кажа откровено, че не е."

Макрон обясни и какво е правило френското председателство:

“Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение.”

Макрон обаче също така призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи.

“Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента - на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме”, обобщи френският президент.

Той допълни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на РСМ, за да приключи процесът.

Фактът, че на срещата не бе постигнат напредък за започване на преговори с РСМ и Албания, разгневи премиерите Димитър Ковачевски и Еди Рама, както и сръбския президент Александър Вучич. На съвместна пресконференция те отправиха нападки срещу страната ни.

Нидерландският премиер Марк Рюте обаче не скри надеждите си за добър изход. Той заяви, че пробивът между София и Скопие може да бъде постигнат идната седмица.

„На Балканите никога нищо не е лесно, но смятам, че тук можете да видите шшанс от 50-60 процента за напредък идната седмица“, каза той.