Софийският районен съд обяви за незаконна заповедта на МВР, с която е задържан десетокласникът Никола Генов, който опита да напише Save Ukraine върху Паметника на съветската армия в София, наричан подигравателно и МОЧА.

Новината събщава правният сайт "Лекс", като цитира и части от съдебното решение. В мотивите си съдия Николай Урумов казва, че полицаите са написали в основанието за задържане, че момчето е извършило хулигански действия, без да има никакви данни за това, като подчертава, че опитът да се изпише Save Ukraine е форма на протест срещу агресията на Русия в Украйна, а не престъпление.

Случаят е от 25 февруари - деня след обявената от Путин "специална операция" и фактическото нападение над Украйна. Тогава са отведени в първо районно Генов и още двама негови съмишленици.

Случката доведе до това, че шефът на Първо РУ поднесе зивинение, друг служител бе освободен, а Бойко Рашков обяви че е "поразен от непознаването на закона" сред служителите си.

Той инициира - ректорът на Академията на МВР да организира извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия - "Усъвършенстване прилагането на полицейските правомощия при работа с малолетни и непълнолетни". 

От решението на съда за отмяна на заповедта за задържане става ясно, че момчето е успяло да изпише само две букви - „SA“, тъй като полицаите дошли. Те докладвали в оперативната дежурната част, откъдето било разпоредено момчето да бъде задържано за хулиганство.

В тази връзка съдът цитира решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с които България вече е осъждана заради незаконен полицейски арест и за това, че МВР приема рисуването по паметници за хулиганство, а не за форма на изразяване, която най-често е протест, пише днес "Лекс".

Какот и Клуб Z писа, идентични бяха случаите, при които в Блaгoeвгpaд активистът Kaлoян Xaнджийcĸи "премени" като Дядо Коледа статуята на Димитър Благоев и написа "Оставка" по време на протестите срещу Делян Пеевски и правителството на БСП.

Също такъв бе случаят, при който Асен Генов и Цветелина Сърбинска оцапаха със спрей барелефа пред централата на БСП на ул. "Позитано" в София. ЕСПЧ отмени присъдите им за хулиганство и дори им присъди обезщетения, които България да им изплати.

Сега съдия Урумов от СРС припомня именно това осъдително решение на Страсбург и добавя:

"... Още повече, че в този случай се касае за намерение на дееца да протестира срещу войната в Украйна. В този случай деянието цели да осъди цялостната агресия, проявявана в Украйна, поради което не може да се приеме, че е налице намерение на дееца да извърши оскверняване на дълбоко вкоренени обществени ценности в обществото, т.е. изначално липсва умисъл за извършване на хулиганска проява.

Ето защо, намесата на органите на реда в правото на жалбоподателя на свобода на изразяване не може да се разглежда като „необходима в едно демократично общество“, се казва в решението, цитирано от "Лекс".

Отделно от това, съдията пише, че в заповедта за задържане на ученика няма факти или информация, сочещи за съществуването на обосновано подозрение за извършване на нарушения от негова страна, а само е посочен текстът за хулиганство от НК. Той посочва, че дори и само това е достатъчно основание за отмяна на заповедта за задържане.

Решението може да се обжалва от МВР пред Адимнистративен съд-София град.