Началникът на Първо районно управление в София е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни.  Друг служител на районното е освободен от МВР, а проверката по случая продължава.

Причината - задържането на малолетни и непълнолетни младежи по време на протестната им акция при Паметника на Съветската армия. Трима десетокласници бяха прибрани от униформените, защото изписали "Save Ukraine" (Спасете Украйна) върху предизвикващия противоречиви оценки мемориал. Едно от момчетата прекарало цялата нощ в ареста.

Това съобщиха днес от вътрешното министерство.

Полицейска охрана беше сложена край паметника още в първия ден на войната в Украйна.

Вчера по време на изслушване пред ресорната парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че е поразен от непознаването на закона от страна на служители на МВР. Той добави и че ще се търси отговорност от полицаите. 

Ръководството на СДВР е било изслушано заради отвеждането на трима младежи в Първо районно на 25 февруари. На срещата с Рашков, политическото и професионално ръководство на МВР са били обсъдени ходът на дисциплинарната проверка за действията на полицейските служители, както и конкретни стъпки за изпълнението на препоръките в писмо от омбудсмана, се казва още в днешното съобщение от Министерството на вътрешните работи.

Ректорът на Академията на МВР трябва да организира извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия - "Усъвършенстване прилагането на полицейските правомощия при работа с малолетни и непълнолетни", посочиха още от МВР.

Сред темите, включени в обучението, ще са  „Наказателноправни аспекти“, „Наказателнопроцесуални аспекти“, „Използване на полицейски правомощия – акцент при работа с малолетни и непълнолетни лица“, „Защита на основни човешки права в полицейската дейност при работа с малолетни и непълнолетни лица“, „Предоставяне на полицейска закрила на деца“ и др.          

Курсовете започват на 5 март и ще приключат, докато не преминат през обучението всички служители от оперативните дежурни части, разследващите полицаи, служителите от Детска педагогическа стая, както и други служители с полицейски правомощия. След приключването на обучението служителите ще решават тест за проверка на усвоените знания.

Дирекция „Инспекторат“ ще започне тематична проверка в столичната полиция и областните дирекции в цялата страна. Ще се проверяват създадената организация и изпълнението на изискванията на Инструкцията за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и реда в тях.

Предприетите мерки от страна на ръководството на МВР се отнасят за грешките от страна на служители на полицията и неспазване на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни лица, а не за работата на служителите по опазване на обществения ред, уточняват от министерството.