Бежанският център в Елхово с временни фургони отново отвори врати.  В него са настанени 35 украинци, сред тях - 12 деца, които са пристигнали в България преди няколко дни, съобщи Нова тв.

Те са пристигнали първо в Созопол с туроператор в четвъртък. Една от бежанките обясни, че идването им у нас е за тяхна сметка, а обещанието било да останат в хотел.

"Беше ни казано, че това е евакуационен курс. Че ще платим за превоза, но изхранването и настаняването ще бъде безплатно. Имаше хотел в първия ден, но след това програмата се промени и се превърнахме в бездомници", каза Лариса Мощенко.

При пристигането им там обаче става ясно, че няма да бъдат настанени в хотел, защото програмата е прекратена. 

“Условията тук са ужасни. Искаме бързо да се махнем”, заяви жената.

БЧК се опитва да възстанови базовите потребности. Хората обаче искат да знаят колко време ще останат тук. Нашите екипи също ще останат с тях”, коментираха от Българския червен кръст и обясниха, че обстановката не предполага дългосрочно настаняване. 

Украинските бежанци, настанени във фургоните, имат нужда от храна и медикаменти. 

"Настояваме за спешна среща на гражданските организации, подпомагащи бежанците, с ръковоството на определената от служебното правителство нова Временна оперативна група, отговорна за координацията на дейностите за украинците под временна закрила.

За пореден път настояваме и за прозрачност в работата ѝ, и за елементарно човешко отношение към бягащите от войната в Украйна хора, които са потърсили закрила в България", се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет от петък.

"Кой е разпоредил настаняването на новопристигащи от Украйна бежанци в центъра за задържане на МВР в Елхово?

Как ще се осигурят основните нужди – гарантирани по закон и разписани в хуманитарната програма на правителството – на уязвимите групи, каквито са и децата?

Кой на място отговаря за обгрижването на тези хора, какъв е бюджетът за издръжката им и какво включва тя?

Колко дълго ще останат хората там?", питат от правозащитната организация.