„Мисля, че европейските ни партньори имат това вече като основна задача.“

Така премиерът Кирил Петков отговори на въпрос на Клуб Z дали има шанс ветото на България срещу Република Северна Македония (РСМ) да бъде окончателно вдигнато и ЕС да започне преговори за членство с тази страна.

Петков говори в края на Европейския съвет в Брюксел.

По-рано Народното събрание гласува за вдигане на ветото. Сега остава с условията да се съгласят и властите в Скопие. А после Съветът на ЕС трябва да вземе решение, като най-вероятно ще го направи на писмена процедура.

Френското председателство приключва на 30 юни.

Петков се надява, че с помощта на европейската дипломация, на партньорите от НАТО в РСМ ще могат да преодолеят трудностите и ще поведат своята нация по пътя към Европа.

Премиерът благодари на Народното събрание за гласуването:

„Благодаря на много хора за това решение, като се започне от външния министър Теодора Генчовска, която каза ясно, може би въпреки натиска от партията, която я издигна, да каже нещо друго, че това е най-доброто решение в този момент за България.

Благодаря й за смелостта въпреки постовете във фейсбук на Слави Трифонов. Благодаря на всички хора в парламента, защото това бе отговорен начин за вземане на такова решение. Защото видяхме 170 гласа от 240, което за мене е нужната подкрепа за толкова отговорно решение.“

Европейските лидери поздравили Петков. Според него френското предложение е превърнало българските искания към РСМ в европейски.

„Сега е време правителството на РСМ да поведе своята нация. От тях в момента зависи да кажат, че те искат да са част от ЕС, и са готови да направят стъпките това да стане реалност“, изтъкна министър-председателят.

„Много е важно правата на българите в РСМ да са защитени. Това е европейско виждане и европейска нужда за всички, които искат да членуват в ЕС“, допълни той.

Пробивът обаче не можел да се случи вчера, отговори Кирил Петков на журналистически въпрос. По думите му е много важно един политик да държи на думата си и такива решения да се вземат с широка подкрепа. Това не може да е тясно решение на един премиер, на един министър или на един Минисерски съвет.

Според Петков дори от „Възраждане“ разбрали, че единственият начин да се защитят правата на българите в РСМ е през европейския път.

„А щом министърът на ИТН, Слави Трифонов и Тошко Йорданов също го подкрепя, разбираме, че цялата друга реторика е била просто политическа дъвка, която се използва по най-грешния начин“, смята Петков.

Министърът в оставка Теодора Генчовска е от ИТН.

Европейската дипломация сега ще работи усилено френското предложение да се приеме и в Скопие.

„То е добро и за РСМ. Първо, отваря пътя за ЕС. Те трябва да искат също правата на всички общности там да бъдат защитени“, посочи премиерът.

Въпросът е националистическите сили да не вземат превес в бившата югославска република.

Българското правителство платило висока цена, за да се стигне дотук.

„Друтг е въпросът, че тази цена не беше за РСМ, а за това, че спряхвме корупцията. Мъглата за РСМ беше просто едно извинение. Доказа го и подкрепата на външния министър, издигнат от ИТН“, каза Петков.

Френският президент Еманюел Макрон също бе доволен от гласуването в НС.

"Искам да поздравя българския парламент за днешния му вот, който отваря пътя за вдигането на българското вето за започване на преговори със Северна Македония и по този начин дава  ход и на досието на Албания.
В следващите часове ще продължим с необходимата техническа работа и обмяна на мнения с партньорите ни от България и Северна Македония, за да формализираме споразумението буквално в следващите дни. Машината е в готовност да обработи всичко, което ще бъде постигнато. Има още работа, рано е да викаме "победа", но този пробив е наистина значителен", каза той.
 

За интервюто в „Гардиън“

„Много интересно е как се опитват да върнат една тема обратно и обратно“, коментира Кирил Петков интервюто, публикувано днес в британския вестник „Гардиън“.

В него той, според изданието, на практика признава, че България изпраща военна помощ за Украйна през Полша.

„Има решентие на Народното събрание. Правителството го е спазвало напълно. Това, което се случва, е, че изнасяме всякакви боеприпаси и оръжия за наши партньори в ЕС. Трябва много ясно да се разграничи - няма скрит внос в Украйна. Нашата стъпка в голяма степен е износ към Полша“, каза Петков.

След което обясни какво според него се е случило в българските медии:

„От интервюто в „Гардиън“ беше извадено от контекста... Аз дори не използвам думичката „Украйна“. Аз говорих за износа ни към Полша. Оттам се обръща и се завърта по българските медии... Затова е важно човек да не се крие зад решенията. И да има максимална представителност за всички тези решения. Има решение на НС за Укранйа, изпълняваме го. Това е подходът.“

Премиерът бе помолен да коментира и своя завой в оценката за президента Румен Радев, което личи и в инвтервюто в „Гардиън“.

„Точно когато се гласуваше и вотът на недоверие, и когато се опитваме да решим този национален въпрос (за ветото – б.р.) по най-консенсусния начин, вместо да получим институционална подкрепа на президентството, ни казват: „Това е техен проблем, защо не го решават?“, моята реакция беше, че това не е държавническият начин да се решават този тип проблеми. А заедно да се обединяваме и да ги решаваме“, отговори той.