ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета, макар и "лоша и калпава" - за да "избие зъбите на приказките", че заради нея пенсионерите няма да получат увеличение на парите си. Както и да помогне на президента Румен Радев, на когото вероятно щяло да му се наложи да направи служебно правителство - да имало какво да харчи.

С тези обещания лидерът на партията Бойко Борисов, доскорошен "враг" на държавния глава, се обърна към симпатизанти в Монтана - с дълго изложение, в което бяха вплетени вицове и притчи.

"За да им избием зъбите на приказките, че заради ГЕРБ няма да получат пенсионерите пари, ще подкрепим бюджета. Аз помагам, но в кошара не вкарвам", изтъкна Борисов.

Според него, кабинетът (в оставка) искал да вкара в капан Радев - "за да няма какво да харчи служебното правителство, да сме през юли без кеш в държавата", за да се "издъни" президентът. Ето, виждал как "медиите не клечат вече пред президентството", отдръпнали се били от държавния глава (който всеки ден говори пред медии по събития, в т.ч. и днес, б.р.). "Само че този пъклен план няма да стане" - обеща помощ лидерът на ГЕРБ.

Разбира се, засегна и темата с това как се стигна до историческото решение на парламента вчера за Република Северна Македония - като накрая се прие проекторешението на "Демократична България".

"Преди няколко дни Петков (премиерът в оставка Кирил Петков, б.р.) замина за Брюксел без решение на Министерския съвет, на Народното събрание. Голяма излагация", започна Борисов и пак се самоизтъкна - че всички европейски лидери му казвали: "Бойко, решете проблема".

А после додаде:

"Снощи гледах новините и така се забавлявах - ама толкова сте сладки, толкова сте готини - снимали "Да, България" (както Борисов нарича коалицията "Демократична България", от която "Да, България" е част, б.р.) с историческото решение... Нo има една приказка за истинската майка. Спорели две жени коя е истинската майка. Царят извадил ятагана и казал "Аз ще го разрежа на две и ще имате по половинка". Истинската казала (на другата) "А, вземи го". А царят - "Ти си истинската майка". Факт е, благодаря на Христо Иванов, че вчера ми се обади и каза: "Благодаря ти, без тебе това нямаше как да стане".

Тук трябваше да се визира, че ГЕРБ и "Продължаваме промянята" спорят кой има принос за историческото решение, внесено в НС от съпредседателя на ДБ и председател на "Да, България" Христо Иванов.

"Това Западът го знае" - заяви още Борисов.

По повод обвиненията на Петков, че Борисов и руската посланичка (т.е. Москва) - Елеонора Митрофанова, са свалили кабинетът, Борисов коментира:

"Митрофанова седи от дясната му страна в кошарката на парламента. Казва се Корнелия Нинова. Която държи на "Газпром", държи, че Русия е приятелска държава. Каква Митрофанова, Корнелия Нинова е до тебе?!".

И после пак обеща помощ, вече в контекста на опасенията на Петков, че служебно правителство на Радев ще върне руската газова компания на българския пазар. Както и че ще смекчим тона за оръжията за Украйна (каквито уж не пращаме).

"Входирай един закон за "Газпром", за въоръжението за Украйна - 67 плюс 59 и след това никой не може да те събори", пресметна Борисов депутатите на ПП и ГЕРБ.

"А, на президента Радев - да знае, че и да се наложи служебно правителство, ще има бюджет. Бюджет ще има - лош, калпав, но ще има", "спаси" пак Радев лидерът на ГЕРБ.

И обобщи:

"На България й трябва нормално дясно-центристко управление"

Той уважавал хората, гласували за останалите, в това число за ПП. И прогнозира завръщане на ГЕРБ, ако сега в рамките на този парламент ПП успее да направи правителство.

"Ако направят правителство, есента и зимата ще катастрофират така, че ГЕРБ ще се върне напълно."

"Ако имат акъл - ще отидат на избори и хората ще направят оценка. На база програми. Ние сме за ерврозоната. Ако бяхме ние, вчера България щеше да е в еврозоната. С Кирил и Асен (Василев) няма да видите еврозона. Хвала на хърватския народ, ние си стоиме тука и си говорим за референдум за еврото" - посочи пак посоката Борисов.

Многозначително могат да се възприемат последните думи на Борисов - на въпрос, свързан със заявката на ПП, че може да работи с ГЕРБ, ако се смени ръководството й. И по-точно - на призива на Петков Борисов да се оттегли на някой остров:

"Ми аз, ако имах остров, да съм там. Моят остров е Банкя. Днеска съм като Иванчо. Иванчо много псувал. Днес щял да идва инспектор. Иванчо вдигал, вдигал ръка. "Аз днеска няма да псувам, обаче утре... Той (Петков) да мисли къде ще отиде".