Месихме се, месим се и ще продължим да се месим в изборите на САЩ.

Това обяви шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в отговор на статия на "Блумбърг", която посочва, че именно бизнесменът стои зад опитите на Русия да въздейства на изборите на 8 ноември.

"Ще ви отговоря много фино, деликатно и се извинявам, ще си позволя известна двусмисленост. Господа, месихме се, месим се и ще продължим да се месим. Внимателно, прецизно, хирургично и по нашенски, както си знаем. По време на нашите прецизни операции ние ще премахнем двата бъбрека и черния дроб наведнъж".

 

Пригожин е обвиняван от американските власти в спонсорирането на базираните в Русия "ферми за тролове", които се стремят да влияят на избори навред из света, особено в Америка.

През юли Държавният департамент предложи награда до 10 милиона долара за информация относно Пригожин във връзка с "участие в изборна намеса в САЩ". Той е санкциониран от САЩ, Великобритания и Европейския съюз.

Доскоро Пригожин поддържаше нисък публичен профил, но в хода на войната започна все по-активно да се меси в общественото пространство, включително като критикува работата на руските генерали.

Преди около два месеца той призна, че е шефът на "Вагнер", след като години наред отричаше да има каквито и да е връзките с частната военна компания, обвинявана за военни престъпления в Сирия, Африка и Украйна.