Националният съвет на БСП е дал мандат на Корнелия Нинова да води преговори за съставяне на второ правителство в рамките на този парламент, ако ПП покани левицата. Това заяви лидерката на БСП след заседание на управителния орган на партията днес.

Нинова посочи, че волята на Националния съвет е левицата да не участва в правителство, в което влизат ГЕРБ и ДПС, както и да не бъде давана подкрепа, ако мандат за създаване на кабинет бъде връчен на тези две партии. 

Националният съвет е поставил и изисквания за коалиция с ПП:

"Има четири краткосрочни задачи. Първата е подкрепа на актуализацията на бюджета. Втората – приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост. Третата – реформите и проектната готовност, необходими планът да влезе реално в действие, и четвъртата – подготовката на бюджета за 2023 г.“, каза Корнелия Нинова. 

Като приоритетни политики, на които БСП ще държи по време на разговорите, тя посочи здравеопазване, образование, икономика и борба с корупцията. 

Според други от левицата, БСП ще иска и евентуален нов договор с "Газпром".

Нинова допълни, че Националният съвет е взел решение със 101 гласа „за“ и трима въздържали се, с което дава висока оценка на министрите на БСП в настоящото правителство, на което парламентът гласува вот на недоверие. 

Утре се очаква оставката на премиера Кирил Петков, след което президентът Румен Радев би трябвало да връчи първия проучвателен мандат отново на "Продължаваме промяната" като първа политическа сила в парламента.