Ясни са шестимата представители на съдийското съсловие, които трябва да оформят съответната съдийска колегия в новия Висш съдебен съвет от есента.

Това са:

Васил Петков – председател на Окръжен съд – Ямбол.

Даниела Александрова – зам.-председател на Софийския районен съд.

Мария Терзийска – зам.-председател на окръжния съд във Варна.

Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд -Хасково,

Младен Димитров – председател на районния съд във Велико Търново.

Явор Колев – председател на административния съд в Пловдив.

Прави впечатление, че сред избраниците няма нито един върховен или апелативен съдия. Просто... поради липса на кандидати от най-висшите инстанции.

Освен това всички избрани са в категорията административен ръководител - председатели или зам.-председатели на съдилища (поставени като такива ясно от кого - от сега действащия ВСС, б.р.).

В действащия съвет пък всички избраници на гилдията бяха върховни съдии, с изключение на напусналата миналата година Боряна Димитрова. Тя беше изключението и по друг показател – за разлика от останалите си колеги от съдийската квота единствена не беше от София, припомня правният сайт "Лекс". Сега единственият съдия от столицата е Даниела Александрова, а останалите са от Пловдив, Варна, Велико Търново, Хасково и Ямбол.

Точно в 18.00 часа председателят на Избирателната комисия Мина Топузова – съдия във Върховния касационен съд, обяви изборния ден за приключен. Регистрираната активност при повторното гласуване днес бе 64,22 % или гласували общо 1411 души - малко по-малко от вчера.

Мандатът на този ВСС изтича на 3 октомври. Както и Клуб Z писа, по-миналата събота следователите избраха в дух на познато единомислие Петко Петков за член на съвета - дори без балотаж.

Предстои в първите уикенди на юли прокурорите да излъчат своите 4-ма представители.

Съвсем отделен въпрос е как парламентарната и политическа ситуация ще се отразят на възможността Народното събрание да проходи цялата процедура и да прати в срок своите 11 души в новия съвет.

Неизвестно е и какво следва след това - ако все пак парламентът не се справи с тази задача.