Въпреки че хоризонтът на кабинета и на 47-ото Народно събрание е неясен, а мнозинство за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота да няма, председателят на Kомисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев е внесъл проект на процедурни правила за избора. Причината е много прозаична - изтичащите крайни срокове и спазването на буквата на закона.

Както е известно, НС трябва да избере 11 нови членове на ВСС - шестима за съдийската колегия и петима - за прокурорската. Задачата обаче е сложна, тъй като за избора се изисква квалифицирано мнозинство от 2/3, т. е. 160 депутатски гласа. Това предполагаше договорка и с ДПС, и с ГЕРБ и то във формат четворна коалиция, която даже вече е тройна. Такива разговори обаче бяха на практика бламирани от продължаващото политическо противоборство и липсата на диалог с опозицията.

Иначе проектът за правилата трябва да бъде разгледан от ресорната комисия на насроченото ѝ заседание - тази сряда. В този ден се очаква да се гласува и вотът на на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ и подкрепен (по предварителни заявки) от ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". 

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 септември, като според Закона за съдебната власт парламентът трябва да избере своите представители най-късно месец преди това. Предложенията за кандидати се разглеждат от специализираната постоянна комисия на НС, като номинациите се правят от народните представители по колегии не по-късно от два месеца преди произвеждането на избора пред комисията. С други думи - до около края на месеца.

Така предложеният проект на правила по избора не се различава от приеманите в предходни парламенти. Предвижда се предложенията да се внасят в писмена форма чрез деловодството на НС до правната комисия в двадесетдневен срок от приемането им от Народното събрание. 

Ще успее ли това НС да излъчи 11-те за ВСС, на практика зависи от развоя на събитията тази сряда - от това докога ще има парламент, ако има - ще преговарят ли партиите в него за номинациите; ще има ли "програмно правителство" в рамките на 47-ото НС и пр.

Междувременно магистратите от професионалната квота вече започнаха със своя избор. Формално погледнато за взимането на повечето решения във ВСС се изискват 8 души от 14 в съдийската колегия и 6 от 11 в прокурорската - т. е. ВСС би следвало да може да работи и в намален състав. Но, всички юристи, до който Клуб Z се допита, посочват, че такъв сценарий е невъзможен от конституционна гледна точка. Причината е, че числеността на ВСС и мандатът на членовете му като колегиален орган, са описани в основния закон. За да се конституира Съветът, не само да бъде избран, той трябва да е в пълен състав от 25 души, смятат правистите от различни парламентарни групи, с които разговаряхме.

Това означава, че старият ВСС трябва да продължи да изпълнява функциите си в този си състав, въпреки избора само на част от членовете му.