Председателят на Камарата на следователите и следовател в Националната следствена служба Петко Петков е първият избран член на Прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет. Той получи подкрепата на 265 от гласувалите 347 следователи. Избирателната активност бе 79,77 %.

Изборът не е изненадващ, а Камарата на следовтелите е едната от организациите, които пламенно и често подкрепят Иван Гешев още от процедурата по кандидатирането му за главен прокурор (другата подобна е Асоциацията на прокурорите, чиито шеф също сега е кандидат за ВСС, б.р.)

Интрига нямаше и кандидатът бе гласуван, без да се налага да се ходи на втори тур - за който според правилата е определена дата утре.

Ето и първите му думи след като беше обявен за избран:

"Огромният брой гласували е и огромна тежест и огромна отговорност. Давам си сметка каква огромна отговорност и очаквания имате към мен. Ще се опитам да отговоря на очакванията, да прокарам идеите, защото има и много хубави идеи в концепциите на Наталия Василева и на Бойко Атанасов.

Идеи, които да бъдат за следователската професия, за престижа на следователската професия, за това да издигаме нашия имидж там, където му е мястото като равен сред останалите магистратски професии", каза Петков, цитиран от БНР.

Предстои своите членове да посочат съдийската и прокурорската общности.

Новият ВСС би трябвало да встъпи на 3 октомври, когато изтича мандатът на стария състав. Но неизвестните са много относно това - дали и как Народното събрание ще избере своите 11 представители. 

За избор трябва абсолютно мнозинство от 160 депутати.