Страните от Г-7 наложиха нов пакет санкции срещу Русия. Мерките са насочени срещу военната индустрия и веригите за доставки на военна продукция. 

Освен това на срещата на върха в баварския замък Елмау те се договориха за обща глобална инициатива, за да намалят вилянието на Китай в тертия свят. Приета бе инвестиционна програма за 600 милиарда долара, предназначена най-вече за страните от Африка. Тази сума трябва в следващите пет години да помогне за изграждането на инфраструктура в най-бедните държави. САЩ дават 200 милиарда за това, а ЕС – 300 милиарда. Япония обеща 65 милиарда.

Седемте най-богати индустриални държави все още не са се разбрали за налагане на горна граница на цената на руския петрол, но според източници от срещата това предстои да стане. 

Великобритания, САЩ, Япония и Канада въведоха също така ембарго върху руското злато.

В срещата днес с видеовръзка се включи и президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Той призова държавите от Г7 да направят всичко възможно, за да се прекрати войната още тази година. Ако войната продължи и през зимните месеци, тогава краят й ще се отложи с години, заяви Зеленски. Той настоя и за още по-строги санкции срещу Русия.

Страните от Г7 се ангажираха да помагат на Украйна толкова, колкото е необходимо.

„Ще продължим да даваме хуманитарна, финансова и военна помощ на Украйна, както и ще продължаваме с дипломатическите усилия за приключване на войната", заявиха седемте най-развити държави.

Една от темите на разговорите бе гладът в Източна Африка, предизвикан от блокадата на Русия на украинското зърно за износ.