Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция, при която загина сержант Петър Бъчваров.

Това обяви пред БНТ посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, която е разговаряла с ръководството на МВР в телефонен разговор. Новината бе потвърдена малко по-късно и от директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Сарафов уточни, че задържаните са двама - извършителят и помагач.

По думите на Сарафов засега не е установена националността на извършителите, но те не са турски граждани. По-рано българските власти обявиха, че те са каналджии.

"Не ми се иска да допускам версията за терористичен акт, за момента приемаме, че е каналджийство, придружено с особена арогантност и жестокост. След изясняване на обстоятелствата вероятно екип от български следователи ще замине за Турция", заяви Сарафов, пак в ефира на БНТ.

Работи се по две версии - трафик на хора и трафик на наркотици.

Според Сарафов става въпрос за две престъпления, извършени на териториите на две държави, но тъй като вредоносният резултат е на българска - се надявал виновниците да бъдат съдени у нас. По-рано днес МВР министърът Иван Демерджиев заяви, че ако има процес, то той ще се води в Турция.

Припомняме, че снощи при рутинен оглед на телената ограда на граниицата край Елхово граничен патрул се е натъкнал на дупка в съоръжението. Сержант Бъчваров осветил мястото с фенера си и последвал изстрел от другата страна, който довел до фаталния край. Придружаващият служител на Министерство на отбраната успял да се скрие зад патрулиращия автомобил. Стрелбата по него продължила, той отвърнал. След това извършителите избягали навътре в турска територия.

Южната ни съседка мигновено обеща съдействие за залавяне на извършителите.