Български магистрати се изказаха в Брюксел против закриването на специализираните съд и прокуратура у нас.

Това стана по време на конференция на тема: „Цифровата трансформация в правосъдието – европейски решения за утрешния ден” в Европейския парламент в Брюксел. Тя бе организирана от евродепутата Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Радев и магистратите изразиха недоволството си и пред български журналисти.

„Бе направен доста нескопосан закон. Не става въпрос дали може да съществува или не, а че не може по такъв брутален начин да се закрие нещо, да няма решение къде ще практикуват магистратите, които са с много висока специализация, да няма яснота какво ще стане с дебата, събраните по тези дела специални разузнавателни средства (СРС), защото там наистина няма решение“, коментира Емил Радев закриването на специализираното правосъдие.

По думите му става дума за много чувствителна информация. 

Скандално е да няма решение за запорите  възбраните за общо 3 милиарда мела, наложени от спецсъда и спецпроксуратурата. Радев предположи, че разковничето е точно там:

„Смятам, че ще има големи проблеми със запазването на тези възбрани. Редица олигарси ще са много радостни от тези процеси. Не можем да си позволив по такъв начин борбата с организираната престъпност, корупцията и тероризма де бъдат смачкани чисто законодателно.“

Той припомни, че в няколко доклада по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) е имало оценка сза спецправосъдието у нас. То е разгледано и в новия хоризонтален механизъм. Главата „Организирана престъпност“ в България е затворена именно заради този вид правосъдие.

Следващите доклади на Европейската комисия ще бъдат огласени на 13 юли. Радев смята, че закриването на спецсъда и спецпрокуратурата може да има своето отражение.

„Ако това е опит да се разчисти специализираното правосъдие, започваме да се приравняваме към страни като Полша, които много брутално разчистиха съдебните си системи“, заключи българският евродепутат.

"Такъв закон не е реформа"

Валентина Маджарова

 

Приемането на един закон, който закрива работещи институции, може да бъде наречено по различни начини, но не и реформа, категорична бе Валентина Маджарова – председател на Специализираната прокуратура.

„Не може деструктивен подход да твърдиш, че постигаш констриктивен напредък. Лично аз, както и хората, заминаващи се професионално в този сегмент, смятаме, че това е връщане назад“, заяви тя.

Легитимен закон - нелегитимни цели

Мариета Райкова

 

Отрицателна е оценката за новия закон и на председателя на Специализирания съд Мариета Райкова.

„Неколкократно сме изказвали позиицията си, защото, анализирайки закона, мотивите към него, последствията за делата и съдиите, оставаме с впечатление, че чрез един легитимен начин може би не се преследват легитимни цели. И всъщност чрез политически привидно добри действия се търси контрол върху специализираното правосъдие“, смята тя.

Натоварване със свръхочаквания

Петко Петков

 

Специализираното правосъздаване е нещо необходимо. Такова мнение са изказали българските магистрати на конференцията, сподели Петко Петков - председател на Камарата на следователите. Според него то е отговорило на очакванията на обществото с оглед на това, за което било създадено – борба с организираната престъпност.

„Онези свръхочаквания, с които го натоварихме през 2018 г., с промяната на закона, с корупцията по високите етажи са нещо, с което само специализираното правосъдие не бива и не може да се справи. Това е нещо, с което трябваше зда се борим заедно с другите институции – МВР, ДАНС, КПКОНПИ, държавната администрация“, обобщи Петков.