"Убийството на границата задейства лавина от версии. Служебното правителство носи своята отговорност за решаване на наследените кризи. Политическите изказвания за причините, довели до убийството на границата, смущават с безпаметност."

Това коментира в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда служебният премиер Гълъб Донев. Без пряко да назовава имена така Донев отговори на призива от вчера на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който поиска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев заради случая със застреляния на границата с Турция край Елхово полицай. 

"Да сочиш с пръст служебното правителство като отговорно за смъртта на български полицаи, за да отклоняваш вниманието от основната задача, която имат политическите сили в момента - съставяне на редовно правителство и приемане на неотложните закони, е проява не неуважение към българските граждани”, добави Донев.

Министрите в кабинета почетоха с минута мълчание загиналия граничен полицай.

„Смъртта не е повод за многословие. Искрени съболезнования към семейството, близките, приятелите и колегите на младши инспектор Петър Бъчваров. Българската държава ще направи необходимото, за да защити паметта на Петър и живота на българските мъже и жени, които охраняват българската граница”, заяви Донев.

Всяка неточна дума срещу нашата граница била "изстрел срещу авторитета на България".

„Когато говорим за сигурността на българската граница, всъщност, говорим за националната сигурност и суверенитета на българската държава”, смята той.

"Преди две години това нямаше как да се случи. Това не беше тема за българското общество. Изключително слабо професионално ръководство на МВР, което вече две години бездейства. Изключително слаби. Убеден съм, че Радев незабавно трябва да смени Демерджиев. Всички смени в "Гранична полиция" ги направи Демерджиев", обяви Борисов. "Преди две години подобни новини бяха не само невъзможни, преди две години това никога не можеше да се случи. Преди две години България имаше нула миграция", обобщи той.

Борисов допълни, че има информация от турска страна за подадени сигнали, че „техните каналджии стават все по-нагли”.

.Според лидера на ГЕРБ трябва да има оставки в МВР. "Навсякъде е пълно с мигранти. Балканският път се върна в България. И със Сърбия ще правят ограда, ще ни градят като маймуни. Заради Демерджиев и компания. И да няма оставка - това е нахалство", добави той.

Устремното строителство на оградата по границата с Турция беше по време на втория кабинет "Борисов". Въпреки вложените в него милиони левове "съоръжението" се оказа лесно преодолимо от трафиканти и незаконни мигранти. На места оградата е срязана, съборена. От 2015 г. до септември 2021 г. областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас отговаряха за "инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница", след това беше прехвърлено на МВР.