Както напоследък стана модерно да се говори за стрелба и уцелване, днес, в опит да простреля Румен Радев, соцлидерката Корнелия Нинова простреля.... бившото министерство на Кирил Петков. Става въпрос за прословутата вече сделка за оръжията за Афганистан, "пренасочени" към Украйна, за чието наличие оповести главният секретар на президента Димитър Стоянов. По думите на Нинова тя датира от миналата година, времето на служебното правителство на Радев с премиер Стефан Янев, когато министър на икономиката и принципал на оръжейния ресор бе първо настоящият министър-председател и коалиционен партньор на Нинова, а после и съветничката му в МИ Даниела Везиева.

Сагата води началото си от онова интервю на Петков за "Гардиън" и хипотезата, че служебен кабинет на Радев ще спре износа на оръжия за Полша, която, публична тайна е, доставя за Украйна. Президентът пък отвърна с призив до вицепремиерката и министър на икономиката и индустрията да обясни как така пращаме оръжие към Украйна при все решението на Народното събрание и на собствените й многократни заявки как и един патрон няма да отиде в помощ на нападнатата от Русия страна.

Последва фейсбук пост на Димитър Стоянов - извадка от оръжейно досие. По-точно няколко реда, в които се споменава предложение до комисията по експорта, с принципал "Министерство на икономиката" крайната дестинация на за експорт на оръжейни изделия да се промени от Афганистан на Украйна.

Така днес Нинова реши да доразвие темата на специален брифинг, по собствените й думи, водена от това, че от три дни медиите се занимавали само с тази тема, а знайни и незнайни герои, коментатори лъжели и манипулирали общественото съзнание. "Но всяка лъжа и манипулация и всяко търпение и стоицизъм имат своята граница" - въздъхна соцлидерката.

"Радев ме призова да обясня на левите хора как така снабдяваме с оръжия за Украйна. Реших да удовлетворя този призив и да обясня на българските леви, десни, центристи и т.н. за какво става дума", посочи тя и допълни, че лъжата се институционализирала на "високо ниво".

Тя се бе подготвила с досието на сделката и започна с това, че тя датира от 2021 г. - "от времето на служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев". Факт, и от публикуваната от президентския секретар извадка става ясно, че се визира "Министерство на икономиката", а не "Министерство на икономиката и индустрията", както ведомството бе преформатирано с избора на сегашното правителство (в оставка). През тази година МИ имаше двама министри - Кирил Петков, а от септември до декември - Везиева.

От представените от Нинова документи е видно, че изпълнителният директор на ВМЗ "Сопот" Иван Гецов представя докладна до съвета на директорите на дружеството, според която през януари 2022 г. е постъпила молба продукцията, платена на 100% (и очевидно все още недоставена) да промени датата на доставка от 23 юли 2021-ва и 19.08.2021-ва на 29.02.2022-а, както и дестинацията от Афганистан към Украйна. Не се споменава от кого е молбата. По това време Гецов е ИД на ВМЗ "Сопот" - в мандата на Кирил Петков. През февруари съветът на директорите одобрява искането. Самият борд пък бе подменен вече в мандата на Везиева.

Така днес Нинова се похвали как е освободила цялото ръководство на оръжейното дружество и сделката така и не се е осъществила с нейното встъпване в министерството.

Така на свой ред тя попита Румен Радев как ще изчисти петното, лепнато върху президентската институция, защото изнесените от нея данни уличавали служебния му кабинет в търговия с оръжие за Украйна.